Repatrierea diasporei, in varianta promisa de ministrul Economiei. Ce implica programul 1 leu pentru fiecare 1 leu investit
Planul autoritatilor prin care fiecare roman plecat in strainatate care va investi un leu in Romania va primi un alt leu din partea statului este pe ultima suta de metri.
Ministrul Economiei a anuntat miercuri ca dupa Pasti schema de sprijin pentru repatrierea antreprenorilor din diaspora va fi gata. Studiile arata ca trei din cinci romani dezradacinati ar vrea sa inceapa o afacere aici, mai ales in agricultura si turism.
Ministrul Economiei este optimist.
Costin Borc: "Inainte de vara va fi gata. Un proiect la care colegii mei lucreaza. Sunt pe cale sa identifice fondul, pentru ca inainte de a avea schema trebuie sa vedem de ce suma totala vorbim."
Fondurile despre care vorbeste ministrul vor fi folosite pentru ca la fiecare leu investit de un roman revenit in tara, statul sa contribuie la randul sau cu un leu. Acest tip de ajutor financiar va fi acordat in anumite conditii, asemanatoare cu cele pentru incurajarea start-up-urilor, potrivit unor surse apropiate proiectului.
Acolo investitorul este obligat sa mentina investitia pe o perioada de cel putin trei ani. Sa aiba cel putin trei angajati, iar cu timpul sa creeze si alte locuri de munca. Vor fi deasemenea si alte conditii specifice fiecarui domeniu de activitate in parte: pentru medici conditiile vor fi altele decat pentru agricultori, mai spun sursele citate.
Costin Borc, ministrul economiei: "Este foarte important pentru ca romanii din diaspora aduc pe langa bani know how, aduc reteaua lor si aduc o aterizare la punct fix in timp real, inteleg conditiile din tara mai bine ca oricine altcineva, nu au nevoie sa se adapteze."
Romanii trimit in tara an de an 7 miliarde de euro, insa potentialul financiar sau banii pe care-i pun de-o parte cei plecati la munca ar depasi 30 de miliarde de euro, potrivit Guvernului.
In afara Romaniei traiesc acum peste trei milioane de romani in statisticile neoficiale. Sunt tari ca Spania, Italia sau Ungaria unde romanii sunt a doua nationalitate dupa numarul de migranti.
Trei din cinci romani plecati afara sustin ca ar vrea sa investeasca in Romania sau sa-si sprijine familia sa dezvolte o afacere aici, iar cele mai atractive domenii pentru romanii plecati sunt turismul si agricultura, urmate de domenii precum procesarea alimentelor, energie si IT, conform unui studiu Open I Research facut pentru proiectul Repatriot.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, diaspora, proiect, ministrul economiei, antreprenori, repatriot,
Dată publicare:
06-04-2016 19:32