Cum vrea premierul Ciolos sa sustina gospodarii de la sate. Programul prin care antreprenorii locali vor fi ajutati de Guvern

27-02-2016 18:23

Premierul Ciolos va lansa luna viitoare un program pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. O clasa formata din oameni instariti si gospodari, ale caror afaceri sa ridice intreaga comunitate.

Altfel spus, acel tip de oameni harnici pe care comunistii i-au botezat in anii '50 "chiaburi" si le-au confiscat totul, dar a caror lipsa a contribuit la saracirea zonei rurale.

Clasa mijlocie de la sate are deja reprezentanti. Unul dintre ei este Laurentiu. Impreuna cu familia administreaza o pensiune, o brutarie si o ferma, in satul Simon din Brasov, si afacerea merge chiar daca stau la tara.

Laurentiu Dragan: "Poti oriunde daca vrei. Bine, nivelul de implicare este altul, muncesti mult mai mult. Mama, tata, toata lumea, sotia mea, toata lumea munceste pentru afacerea asta."

Dacian Ciolos, prim ministru: "Haideti sa ne gandim cum sa valorificam mai multe produse romanesti locale in unitatile turistice din Romania. Ma gandesc in primul rand la pensiunile rurale, dar putem merge si la nivelul hotelurilor."

Ferma lui Laurentiu hraneste de mult timp turistii din pensiune.

Laurentiu Dragan: "E dimensionata in asa fel incat sa faca fata. Pentru turisti, pentru familie."

Fermierii pot ajunge mai repede in clasa de mijloc daca isi vand produsele mai bine prin intermediul cooperativelor. Dar exista si piedici, s-a plans unul dintre ei. Crescatorii de vaci nu pot intra in cooperative, pentru ca nu mai pot obtine subventiile, conform unei reglementari in vigoare.

Ioan Cernat, presedinte Grupul de Actiunea Locala "Ceahlau": "Pai cum e acum? Spune asa ca: cooperativele pot depunde dosarele de subventie catre APIA cu animalele ei'. FALS! Pai cooperativa NU are animale. Animalele sunt ale membrilor cooperatori. Trebuie specificat acolo cu animalele membrilor asociatiei."

Reactia premierului a fost promta.

Dacian Ciolos, prim ministru: "Ideea de a defini cooperativa ca si o structura care sa integreze toate bunurile membrilor ei e o prostie si o exagerare MUSCA Pentru ca tocmai asta duce la blocaj intelectual, la blocaj mental in Romania, pentru ca oamenii isi amintesc de CAP-uri, pentru ca daca vii cu o legislatie restrictiva sa isi puna bunurile... Nici eu nu mi le-as pune!"

Reprezentantii guvernului promit sa rezolve situatia pana saptamana viitoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO