Românii importă tot mai multe produse lactate și miere. Ce arată cifrele
Importăm tot mai multe produse lactate și miere, potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Agriculturii.
Numai în primele trei luni din 2020, a fost o creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ce-i drept, trimitem marfă și la export, însă cantitatea a scăzut.
Aproape 175 de milioane de euro ne-au costat importurile de ouă, miere și produse lactate, făcute în primele trei luni ale anului. Am adus în țară 120.000 de tone din aceste produse, cu aproape 17.000 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cazul produselor lactate, specialiștii susțin că producția autohtonă nu a fost suficientă ca să acopere cererea.
În România, numărul de bovine a scăzut de la 5,3 milioane - în anii 90 - la mai puțin de două milioane, în prezent. Cantitatea de lapte produsă s-a înjumătățit și ea.
Stelian Acatincăi, profesor de zootehnie: „Consumul de lapte poate fi satisfăcut doar cu producția internă? În principiu dacă nivelurile productive ar fi ceva mai mari, să zicem să se aproapie de 5.000 de kilograme de lapte pe fiecare vacă mulsă, atunci producția internă ar acoperi necesarul intern. Din păcate, însă, producția e un pic mai mică”.
Dintr-o fabrică din Pecica, județul Arad, pleacă spre magazinele din zonă iaurt, sana, brânzeturi și cașcaval. Proprietarii spun că, în trecut, au fost nevoiți și ei să importe lapte, pentru că în țară nu găseau suficient. Acum iau materia primă de la micii fermieri.
Alexandru Gorni, director executiv: „Ei ne asigură o cantitate lunară între 50.000 și 60.000 de litri, cantitate care este procesată în produse, lapte iaurturi sau brânzeturi”.
Marii procesatori care au nevoie nevoie de o cantitate mai mare de lapte preferă însă să cumpere din străinătate decât să meargă la fiecare crescător de vaci în parte.
Stelian Acatincăi, profesor de zootehnie: „Dacă este vorba de mici producători, care sunt dispersați pe suprafețe mari, cu siguranță pentru procesator e o problemă în a colecta laptele din atâtea locații. Ăsta e motivul pentru care și numărul de ferme, de animale pe fermă, s-a diminuat și el dramatic”.
Și importurile de miere de albine au crescut. Pentru că florile de salcâm și rapiță au avut de suferit din cauza secetei, albinele nu au mai găsit mâncare și au produs mai puțină miere.
Apicultor: „Aceste celule, care le vedeți dumneavoastră sus, la ora actuală trebuiau să fie căpăcite și pline de miere. Sunt urme de miere, doar”.
Balogh Csaba, apicultor: „Din ultimii 5 ani, din punct de vedere al apiculturii, este un an foarte prost. Ca o apicultura să fie rentabilă, într-un an normal, la un apicultor care se respectă, cantitatea de miere pe care ar trebui să o recolteze dintr-un stup ar trebui să fie între 80 și 100 de kg. Anul asta suntem la 25 de kg”.
Pe de altă parte, avem și producători de produse lactate, ouă și miere care au trimis marfă la export. Cantitatea este însă mică, de puțin peste 33.000 de tone, în scădere față de 2019.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, miere, import, produse lactate, apicultura,
Dată publicare:
10-07-2020 19:03