Românii fără asigurări medicale se pot înscrie la medicii de familie. De ce servicii vor beneficia
Sunt aproape patru milioane de români fără asigurare medicală, iar atunci când au o problemă de sănătate, merg la camera de gardă, chiar dacă situația lor, nu reprezintă o urgență.
Pentru a degreva spitalele, de aceste cazuri, autoritățile din sănătate extind programul serviciilor medicale pe care neasigurații le pot primi de la doctorii de familie.
Astfel, aceste persoane vor beneficia printre altele, de consultații la domiciliu sau de analizele incluse în pachetul de prevenție, pentru cei care au împlinit 40 de ani.
În România, conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, puțin peste șase milioane de persoane plătesc asigurarea de sănătate, dar beneficiari sunt aproximativ 17 milioane de oameni.
Dintre acestia, 3,8 milioane figurează pe listele medicilor de familie, dar nu au asigurare de sănătate.
Pot fi persoane care lucrează la negru sau în regim de liber profesionist.
Acum, această categorie beneficiază doar de servicii medicale de urgență, analize pentru depistarea bolilor epidemiologice și în cazul femeilor, monitorizarea sarcinilor. Autoritățile vor să extindă pachetul și să includă consultații la domiciliu, servicii de prevenție sau chiar unele tratamente, cum ar fi injecțiile. Sunt acele servicii medicale ce pot fi acordate de doctorii de familie.
Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: ''50% din bugetul sistemului de sănătate se consumă pe servciile spitalicești. Trebuie să degrevăm spitalele de acele cazuri nejustificate care pot fi tratate și la medicul de familie...spitalele să rămână la dispoziția celor care au nevoie de servicii medicale spitalicești.''
Pentru a beneficia de pachetul extins, persoanele neasigurate trebuie să se reînscrie pe lista unui doctor de familie. Astfel, statul va avea evidenta lor.
Adriana Pistol: ''Este evidentă necesitatea pentru a face o politică de reducere a acestor tipuri de îmbolnăviri, să cunoaștem starea de sănătate pentu a preveni cheltuieli și suferințe ulterioare.''
Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: ''Ținta este acum 2 milioane. Elaborăm precedura de reînscriere.''
Noile prevederi vor intra în vigoare după semnarea noului contract cadru. Costurile sunt de 75 de milioane de euro, iar banii vor veni de la Banca Mondială. Vor avea finanţare şi alte proiecte iar România va primi în total 500 de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor din sectorul sanitar.