Goana după cumpărături de Crăciun. Românii au stat la cozi uriașe pentru ultimele detalii
Datina cere ca de Anul Nou să avem bani în buzunar, dar acum, în Ajun de Crăciun, putem cheltui liniștiți tot ce mai avem, ca să fie masă bogată și mesenii mulțumiți.
Poți să juri că asta și-au spus românii care au stat la cozi nesfârșite pentru orice - cozonaci, pâine, carne proaspătă, chiar și vâsc și covrigi.
E drept, unii au lucrat și n-au putut pregăti nimic în avans. Și-au luat ce au mai găsit prin piețele și magazinele hiper-aglomerate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mulți se avântă în furnicarul uman, chiar dacă lista lor de cumpărături e scurtă. Deosebit de scurtă!
Cumpărător: ”Caut o legătură de ceapă. De ceapă verde! Și cam atât”.
Dar și când au multe de cumpărat, nu le ajung o singură lista și o sacoșă. O doamnă are dovada că, de sărbători, banii refuză să-i stea la adăpost în buzunar.
Cei pentru care Ajunul e prima zi liberă se înghesuie și încearcă să aleagă din ce a mai rămas. Dau negustorilor cât li se cere, fără comentarii.
”Cine n-a cumpărat ieri, a cumpărat azi. Puturoșii!”
Protestăm în față acestei prejudecăți... De exemplu, o gospodină a venit de urgență în piață după un eșec cu piftia. A cumpărat un picior de porc, în speranța să o dreagă.
”Nu mi-a ieșit, nu s-a închegat. Și sper cu acesta să se închege. Mai dăm o dată într-un clocot!”
Încheiem și anul 2017 și e clar că românii tot n-au abandonat tradiția cozii. În acest caz, se stă la rând la pâine proaspătă. Situația e totuși oarecum stranie, dacă te gândești că în cele mai multe case miroase îmbietor a sarmale.
Facem stoc, așadar, și de pâine, și de cozonaci. Cei care încă țin post visează cu ochii deschiși.
”Dintre legume, aș mânca carne de porc. Și dintre fructe, caracatița! Fructe de mare”.
În ultimele ore de post, s-au vândut cu spor șirurile de covrigi calzi. Nici n-ar fi fost o idee bună să iei cu o săptămâna înainte covrigii pentru colindători, ca să nu te trezești că se întorc, după câteva zile, să le decontezi factura la dentist.
Ne întoarcem acum la domnul care caută ceapă verde. Nu a găsit! Dar o rugăm pe soție să nu-l certe, aflând ce a pitit în căruț: ”Am luat o sticlă de țuică, pentru că la sărbători trebuie de toate. Și vin... -Una, două, trei.”
Lista cumpărăturilor se încheie cu vâscul. Un bunic a luat buchetul de crengi pentru nepoți: ”Pentru a le purta noroc lor în casă.”
Și, bineînțeles, avem dreptul și la tot meniul de bucurii de Crăciun. Chiar dacă e vorba de piftia bine închegată sau de sarmalele pe care le însoțim cu ce ne cer poftele.
De fapt, veți ști că ați făcut cumpărături cu folos abia când veți împărți cu cei dragi nu doar bucățele, ci și bucuria revederii și a colindei, indiferent de răsplată.
Sursa: Pro TV
Etichete: magazin, mancare, cumparaturi, cadouri, craciun,
Dată publicare:
24-12-2017 17:02