Românii cu documente expirate în starea de alertă au la dispoziție 90 de zile pentru reînnoirea lor
De miercuri își pierd valabilitatea documentele care au expirat în timpul crizei sanitare, însă au putut fi folosite.
Vizaţi sunt aproximativ un milion de români, care nu mai au actualizate buletinele, şi permisele de conducere. Oamenii au la dispoziţie trei luni să intre în legalitate. În caz contrar, riscă să fie amendați.
Începând de miercuri, toți românii ale căror buletine, permise de conducere sau autorizaţii provizorii de circulaţie care au expirat în ultimii doi ani, trebuie să își reînnoiască documentele. O pot face până pe 7 iunie 2022, adică au 90 de zile la dispoziție. Valabilitatea actelor fusese prelungită în timpul stării de alertă.
Bărbat: „Am fost plecat în afară și am venit acum în țară pentru a-mi reînnoi actul de identitate.”
Bărbat: „Buletinul îl am expirat din noiembrie anul trecut.”
Bărbat: „Mi-a expirat și nu am avut timp să merg să îl fac.”
Reporter: Şi acum ești fără acte?
Bărbat: „Acum da.”
În prezent, în jur de 10 mii de români merg zilnic la centrele de evidenţă a populaţiei pentru a-şi reînnoi buletinele expirate în pandemie. Concret, 387 de mii de cărți de identitate au expirat în ultimii doi ani şi trebuie actualizate până în iunie. Alte 500 de mii de permise şi autorizaţii de circulaţie provizorie şi-au pierdut la rândul lor valabilitatea şi trebuie schimbate.
Cătălin Giulescu, evidența populației: „Termenul de eliberare a cărţilor de identitate este de 30 de zile pentru situaţii de excepţie aceste termen poate fi redus tocmai pentru a răspunde necesitailor pe care cetăţenii le pot avea. Actul de identitate prezent se lasă în posesie titularului până la eliberarea noului document de identitate.”
Cei care își doresc un pașaport nou au de așteptat și stau la cozi chiar dacă au o programare. Peste două mii de persoane merg zilnic la serviciul la paşapoarte doar în București.
Bărbat: „La unii le mai e şi teamă de război, nu numai vacanţe. Când am văzut că situaţia o ia razna, am zis că e bine să avem un back-up.”
Bărbat: „Stăm şi îndurăm, nu avem ce face.”
Claudiu Porojan, directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte: „Din 2800 de cereri zilnic, le onorăm pe toate 2800.”
Primul loc liber în sistemul online este abia în luna mai.