Romanii care "sufera" de lene vor sta acasa 68.000 de ani, in 2014. Cum se ia concediu medical, negocieri cu CAMERA ASCUNSA
Cu 50 de lei orice roman fara chef de munca se poate imbolnavi subit in acte. Si sta acasa in concediu medical fictiv, acordat de unii medici contracost.
Numarul e din nou in crestere si pentru ca asa-zisa politie a concediilor medicale, infiintata de autoritati in 2010, abia daca mai face vreun control. La polul opus, ii avem pe patronii care ajung uneori in instanta ca sa demonstreze ca angajatii lor sufera doar de lene.
La 4 ani distanta de momentul in care autoritatile anuntau cu surle si trambite ca vor scoate boala inchipuita din orice angajat, la un spital din Bucuresti concediile medicale se dau pe banda rulanta. N-apucam bine sa spunem ce vrem, ca medicul isi da repede seama ca-i rost de o mica atentie si ne spune ce trebuie sa facem ca sa stam cat mai mult acasa, chipurile, din cauza bolii.
"Ca medic specialist pe gastro, . Mai mult de atat nu pot sa va dau. Si, daca vreti, va dau si 10 zile pe ambulatoriu cu ulcer duodenal, va dau un rezultat de endoscopie din care sa reiasa ca aveti un ulcer, stati linistita. Nu o sa-si dea seama. Ideea e sa nu spuneti nimanui, sa nu ma bagati in rahat", spune un medic.
Odata stabilite conditiile, aflam si nota de plata de la asistenta medicala care ne-a intermediat intalnirea: "500.000 sau 1 milion, depinde cat te tine buzunarul. Iti faci si niste analize. Nu fi fraiera", recomanda ea.
Datele arata ca, dupa o perioada de stagnare sau chiar de scadere a concediilor medicale, acestea au explodat din nou.
"In primele 5 luni ale lui 2014, au fost eliberate 841.000 de concedii medicale. Cu 42.000 mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asadar, chiar daca nu am tras inca linie, avem toate sansele sa depasim numarul de zile de concediu luate de bolnavii mai mult sau mai putin inchipuiti in 2013. Adica nu mai putin de 25 de milioane de zile sau, altfel spus, nu mai putin de 68.000 de ani", relateaza corespondentul ProTV Ramona Pauleanu.
Cate au fost acordate pe buna dreptate nimeni nu stie inca sa spuna. Politia concediilor medicale a intrat si ea in concediu. Inspectori sunt putini, iar daca patronii nu se plang in scris la casele de sanatate, nimeni nu misca un deget ca sa vada cine trandaveste pe banii statului.
Avem, insa, si exceptii. In Bacau, de pilda, un patron si-a chemat angajatul in instanta ca sa demonstreze si-a inventat o entorsa.
In lipsa politiei concediilor, sefii afla de bolile inchipuite de la angajatii loiali. "Am un angajat care si-a luat un concediu medical fictiv. Pe ce ma bazez cand spun asta? Pe afirmatiile colegilor sai, care mi-au spus din vreme: vezi ca saptamana viitoare X a spus ca isi ia concediu medical", sustine un angajator.
Putini sunt depistati. In 2013, din bugetul asigurarilor de sanatate s-au cheltuit peste 1 milion de lei pentru concedii medicale.