Românii care și-au luat concedii ”sabatice”, de 6 luni sau un an. Ce salarii au primit în timpul perioadei
Companiile româneşti care ţin la angajaţii foarte valoroşi au început să le dea concedii ”sabatice”, de 6 luni sau chiar un an.
Timp în care aceştia se pot odihni, pot călători sau scrie o carte. Concediul sabatic este răspândit în vest şi a fost adus în ţara noastră de multinaţionale.
Ce-i drept, aceste vacanţe le sunt acordate doar angajaţilor de bază, care în tot acest timp pot lua până-n 40 la sută din salariu.
O companie de retail din Bucureşti acordă deja concedii sabatice pentru angajaţii care au măcar 5 ani vechime. Asta pentru a-i ajuta pe oameni să se refacă după muncă şi să se concentreze asupra proiectelor personale.
Cristina Hanganu, director de comunicare al companiei: "Concediul nu este plătit, dar de fapt, cel mai mare beneficiu este, colegul nostru care se hotărăşte să plece are asigurat locul de muncă, se întoarce la ceva absolut sigur, deci nu are acest stres pe perioada concediului sabatic."
Alţii sunt dispuşi să dea şi bani pentru această perioadă.
Sorin Faur, specialist HR: "Este un beneficiu pentru angajaţi cu vechime foarte mare, importanţi pentru companie, care au 5 -7 ani vechime şi roluri de uzură. Unde un concediu normal nu este suficient pentru refacere. În general este fără plată, dar sunt situaţii care oferă angajatorul oferă 30-40 la sută pe perioada concediului. "
Specialiştii în resurse umane spun că există şi angajaţi care pe perioada acestui lung concediu decid să nu se mai întoarcă la locul lor de muncă.
Procentul celor care însă o fac e foarte mare, peste 70%. Diana Pavlenco, responsabilă cu marketingul într-o firmă de condimente, i-a cerut angajatorului să-i accepte un an sabatic iar acesta a acceptat.
Diana Pavlenco: "Nu mai voiam să plec în concedii de 2 săptămâni, voiam să simt mai bine locurile în care plecam şi să am o experienţă autentică şi să mă conectez la viaţa de acolo. Am mers în America de Sud 3 luni"
În final a hotărât să-şi schimbe cu totul profesia. Acum este angajată unei companii care se ocupă de traininguri. În România concediul sabatic plătit este răspândit în cazul a 2-3 la sută din companiile româneşti.
Cele din Occident fac asta în proporţie de până la 30 la sută. Specialiştii spun că angajaţii care acceptă concediul sabatic plătit sunt obligaţi să returneze toţi banii în cazul în care nu se mai întorc la serviciu.