Criză pe piața muncii. Patronii le oferă angajaților locuințe, gratuit
Criza naţională de pe piaţa muncii se adânceşte, iar patronii duc angajaţi dintr-un judeţ în altul, ca să ocupe posturile libere.
Pentru ei însă, au nevoie de locuri de cazare. În unele zone, autorităţile locale vor să demareze parteneriate, cu mediul privat, prin care să renoveze clădiri dezafectate şi să le pună gratuit la dispoziţia muncitorilor.
În Timişoara se construieşte în tot oraşul. Însă multe imobile sunt gata cu întârziere, pentru că firmele găsesc greu forţa de muncă în construcţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vlad Vela, antreprenor: "Dacă îl aduci şi îl relochezi din alt judeţ, trebuie să îi oferi nişte condiţii pentru că altfel nu vine sau dacă vine, sta foarte puţin şi pleacă într-un loc mai bun."
Reprezentanţii acestei tipografii au nevoie de cel puţin 10 angajaţi. Câţiva dintre ei pot primi cazare gratuită.
"Aici este o încăpere tip living, cu loc de gătit. Oamenii când ajung în Timişoara nu îşi permit să ofere sume destul de mari pe chirie."
Daniel a primit un apartament, ca să nu mai facă naveta zilnic - 80 de kilometri dus întors.
Daniel, angajat tipografie: "Mă trezesc şi mai târziu, nu mai fac naveta, sunt în oraş, am la îndemâna de toate.”
Reporter: “A contat foarte mult atunci când te-ai angajat aici că îţi oferă chirie?”
Daniel: “Da, maxim, altfel îmi era foarte greu."
Chiar şi aşa, cei de la resurse umane spun că este dificil să găsească doritori, inclusiv din alte zone.
Brânduşa Budai, inspector Resurse Umane: "Stai de vorbă undeva cu 30 de persoane şi le programezi la interviu, dacă ajung 5-6 oameni... este un caz fericit."
Autorităţile locale şi mediul privat vor să dezvolte un parteneriat, prin care să transforme căminele de elevi care nu mai sunt locuite, dar şi clădirile dezafectate, în spaţii de cazare pentru muncitori.
Imre Farkas, viceprimar Timişoara: "Ideea este un fel de start-up. Adică omul vine, se angajează, normal că are nevoie de o locuinţă."
Radu Dimeca, antreprenor: “A fost de multe ori şi întrebare eliminatorie de la distanţă, adică nici nu au mai venit dacă nu aveai soluţie pentru el ca şi cazare."
Într-o fabrică din Oradea, lucrează 260 de oameni - mulţi din alte judeţe. Madalina a venit din Valea Jiului.
Mădălina, angajată: "Oradea s-a dezvoltat foarte mult, oferă foarte multe oportunităţi pentru cei care vor să lucreze într-o multinaţională, în domeniul producţie. Stau în chirie, în momentul de fată e în regulă, dar la început când vii e greu pe cont propriu."
Codruța Bala, manager Resurse Umane: "Având în vedere că sunt foarte mulţi investitori în zonă şi oamenii de aici nu sunt suficienţi, toţi ne orientăm spre forţa de muncă calificată în altă parte, nu doar din Bihor."
Reprezentanţii primăriei au identificat un bloc cu 20 de garsoniere sociale, care în prezent este gol. Vor să îl transforme în cămin de serviciu, cu bani din bugetul local.
Prof. Adrian Hatos, sociolog: "Cheltuielile de cazare reprezintă aproape jumătate dintr-un salariu mediu pe economia naţională. Spaţiile de cazare pentru aceşti muncitori e o atragere foarte bună din partea resurselor umane, practic e un spor de salariu."
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în toată ţara sunt aproape 31 de mii de locuri de muncă disponibile, cele mai multe în Bucureşti, Prahova şi Arad.