Românii care aleg să plece în străinătate, tratați ca niște sclavi. Poveștile tulburătoare
Goniți din țară de sărăcie, milioane de români au plecat în străinătate, cu speranța că își vor construi o viață mai bună.
Însă, de multe ori, au ghinionul să fie păcăliți de grupările de trafic de persoane, care îi transformă în sclavi.
Recent intrată pe lista țărilor care atrag muncitori cu salarii uriașe, Islanda a fost zguduită de un imens scandal de discriminare și rasism.
Zeci de români susțin că au fost înșelați de agenția islandeză pentru care au lucrat doar pentru că erau est-europeni.
Spun că au fost cazați în condiții inumane și plățiți cu salarii mult mai mici decât cele minime din această țară.
Islanda, o țară-insulă cu peste 360.000 de locuitori din nordul Atlanticului, care atrage din ce în ce mai mulți români. O țară aflată într-o dezvoltare economică de invidiat, cu un nivel de trăi care crește de la o zi la alta, care are însă, nevoie de forță de muncă din străinătate. 20% dintre oamenii care muncesc aici sunt veniți de peste hotare. Ei lucrează mai ales în turism și construcții, două dintre principalele motoare ale economiei. Și totuși, viața în paradis nu e întotdeauna roz. Au simțit-o pe propria piele zeci de români care au fost păcăliți, spun ei, de o agenție islandeză de plasare a forței de muncă. Daniel Ghebaur, un dulgher din Timișoara, a plecat de lângă familie ca să-i poată asigura acesteia un viitor mai bun.
Daniel Ghebaur, dulgher: „Promisiunea a fost că pot să ajung la un salariu de 3.000, 3.500 chiar 4.000 de euro. Odată ajuns aici, în primele luni, nu s-a adeverit deloc, chiar a fost rău, în prima lună am luat cam 1.000 de euro, a doua lună, la fel.”
A pățit-o și Cosmin Dragomir, ajuns în Islanda din județul Vrancea.
Cosmin Dragomir, vopsitor: „Eu de exemplu , în prima lună am avut muncite 220 de ore. Am luat în prima lună echivalentul a 900 de euro și la firma unde muncesc acum pentru cam aceleași ore, iau undeva la 3.000-3.200.”
Iar salariile mai mici decât cele promise nu au fost singura problemă.
Românii spun că au fost cazați în condiții improprii într-o clădire pentru care plăteau o chirie enormă, care însă, nu a fost specificată de la început în contract.
Daniel Ghebaur dulgher: „Ceea ce nu mi s-a spus înainte să plec, nu mi s-a spus despre faptul că da, o să câștigi 3.000-4.000 de euro, dar o să ți se oprească bani de chirie. Nu este ok să stai patru într-o cameră și să plătești bani ca pentru un apartament.”
Cosmin Dragomir, vopsitor: „Ni s-a spus că o să stăm singuri, câte unul în cameră. Când am ajuns aici, s-a schimbat totul. Era o casă, nu știu, ca să vă imaginați, foarte lungă, 60 de camere erau în casa aia, trei băi pentru 60 de camere. În fiecare cameră stăteam între trei și șase persoane. Pentru un pat plăteam echivalentul a 500 de euro, pentru pat.”
Nemulțumirile românilor au ajuns la urechile jurnaliștilor islandezi care au fost șocați să constate că așa ceva se întâmplă în țara lor.
Cazul a fost adus în atenția opiniei publice de una dintre cele mai urmărite emisiuni de investigații de la televiziunea națională islandeză, ai cărei jurnaliști au descoperit cum erau exploatați românii.
Producător KVEIKUR/RUV TV: „E mai ușor pentru noi să ai străini pe care să-i manipulezi și să-i pui în situații pe care nu le pot controla.”
Jurnalist KVEIKUR/RUV TV: „Când aduci muncitori străini din România, de exemplu, și nu ai o comunitate numeroasă de români, aici, în Islanda, atunci poți să-i ții izolați și să lucreze în condiții pe care un islandez nu le-ar accepta niciodată.”
Opinia publică islandeză a fost șocată, mai ales după ce la televizor au fost prezentate mărturiile românilor.
Grigore Alex Daniel: „Într-o lună am luat mai puțin de 1.000 de euro salariu, aici, în Islanda.”
Romeo Șarga: „N-am bani pentru mâncare, n-am bani de benzină, n-am bani de nimic. Am venit aici să-mi ajut familia dar, scuze.”
Jurnalistă DV.is: „Aici nu e vorba doar despre o agenție de recrutare care a făcut ceva ilegal și trebuie oprită, aici este despre o problemă pe care noi o avem ca societate. Noi tratăm oamenii diferit în funcție de unde vin ei.”
Sindicatele islandeze au demarat propria investigație.
Sindicaliștii islandezi recunosc că muncitorii străini au probleme pe piața locală a muncii. Cu toate că formează cel mai puternic sindicat din lume, ei nu au reușit totuși să rezolve aceste probleme până acum.
Președinte, Confederația Sindicatelor Islandeze: „Vedem zilnic astfel de situații cu oameni care sunt exploatați la muncă. Au mers foarte departe cu deducerile pentru cazare, telefoane, chiar și abonamente pentru sala de sport, pe care mulți nu le foloseau.”
Compania căreia i se aduc toate acuzațiile, Menn I Vinnu, a fost amendată imediat după controale cu suma de 18.000 de euro pentru discrepanțe în declarațiile de impozit. Dar agenția a reacționat și a contestat sancțiunea. În plus, i-a dat în judecată pe liderii de sindicat pentru defăimare. Recent a și câștigat în primă instanță și pare că are șanse mari să scape și de amendă, pentru că, în fond, tot ce face, ar avea acoperire legală.
Jurnalistă DV.is: „Ei doar au întins coarda cât s-a putut în privința tratamentului inadecvat aplicat muncitorilor, dar în limitele legii.”
Agenția acuzată de români, a dat între timp faliment, dar a renăscut sub o altă denumire, pentru că în Islanda legea nu interzice asta. Persoana contestată de muncitori care a condus defuncta companie, conduce acum noua firmă și se ocupă tot cu recrutarea și plasarea de muncitori străini.
A refuzat un interviu în Islanda, însă ne-a transmis printr-un mesaj pe Facebook că tot ce se spune despre ea și firma ei sunt doar minciuni și că nu i-a păcălit niciodată pe români. Ba chiar că le-a plătit toate drepturile. Românii, dar și sindicatul islandez o contrazic însă, și încearcă să recupereze pe diverse căi sumele restante. Mulți însă, s-au întors în țară fără alte speranțe și cu o lecție dură despre sclavia din zilele noastre.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!