Românii au strâns 55.000 € în 10 zile pentru spitalul din Iași, ca medicii să poată face mai multe teste
Un ONG din Iași a donat Spitalului de Boli Infecțioase din oraș un aparat performant, în valoare de 55.000 de euro, pentru prelucrarea automată a testelor pentru coronavirus.
Donația a fost posibilă și datorită contribuţiei a sute de oameni, care au răspuns apelului și au donat bani, pentru că medicii să poată testa zilnic cât mai mulți pacienți.
Bogdan Tănasă, fondatorul ONG-ului Casa Share, a avut nevoie de zece zile pentru a-și onora promisiunea de a dota Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi cu un aparat performant pentru diagnosticarea mai rapidă a pacienţilor infectaţi cu COVID-19.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bogdan Tănasă: "Noi cu toţii putem face, eu de zece zile mă duc, car măşti, noi putem face, pentru că ne salvăm pe noi".
Până acum, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi - unde se prelucrează probe din toate judeţele Moldovei - puteau face cel mult 50 de analize pe zi, în condiţiile în care în unele zile primeau şi câte 150. Asta pentru că, până la donaţia de luni după-amiaza, lucrau probele manual. Acum, cu ajutorul aparatului, spitalul poate face până la 450 de teste zilnic.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: "Vorbim de sute de teste care ajung la Iaşi în fiecare zi, şi care pe un alt aparat înseamnă să le pună în aşteptare pentru o perioadă de multe zile. De aceea spun că este fantastic ceea ce am primit azi. Este vorba de a înlocui un aparat care foloseşte mâna în a extrage o anumită porţiune din acele analize, care ne sunt nouă trimise şi a înlocui această procedură cu ceva automat".
Odată cu livrarea aparatului, la Iaşi au venit şi doi ingineri pregătiţi să-i instruiască pe medici cum trebuie folosit acesta.