Putin recunoaște pentru prima dată gravitatea pandemiei: "Avem o grămadă de probleme". De ce este criticat

Vladimir Putin
Getty

Rusia a anunțat, marți, un nou record de cazuri confirmate: 2.774, la numai o zi după ce președintele Putin a avertizat că rușii trebuie să se pregătească pentru o „criză extraordinară” provocată de Covid-19.

Vladimir Putin le-a spus oficialilor să fie pregătiţi pentru scenarii „extraordinare” referitoare la pandemie, în timp ce Moscova a înăsprit măsurile de izolare.

"Avem o grămadă de probleme. Nu trebuie să ne lăudăm cu nimic, nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că, așa cum spun și specialiștii, nu am trecut încă de vârful epidemiei", a spus președintele, într-o videoconferinţă.

Putin a mai spus că următoarele săptămâni vor fi decisive pentru lupta Rusiei împotriva coronavirusului şi că situaţia „se schimbă, practic, în fiecare zi şi, din păcate, nu în bine”.

”Trebuie luate în calcul toate scenariile privind evoluţia situaţiei, chiar şi pe cele mai complexe şi extraordinare. Trebuie să luăm măsuri pentru a pune la dispoziţia medicilor echipamente de protecţie. Ştiu că nu sunt niciodată suficiente şi, desigur, aici avem nevoie de măsuri suplimentare pentru a scăpa de aceste neajunsuri”, a adăugat Putin.

Citește și
american dat jos din autobuz cu forta
Un american, dat jos din autobuz cu forța pentru că nu purta mască
Ce s-a descoperit în borșul de pește dat de pomană pacienților de la spitalul din Murgeni, unde au murit trei oameni

Vladimir Putin, criticat pentru modul cum gestionează criza

 

Acum, președintele trebuie să facă față unor critici dure privind modul în care a gestionat criza, una dintre principalele nemulțumiri fiind aceea că Moscova a răspuns mai târziu apelului de a impune restricții pentru a opri răspândirea virusului, scrie CNN.

Tatiana Stanovaya, un cunoscut analist politic, susține că pandemia de Covid-19 scoate în evidență izolarea lui Putin de oamenii simpli din țara sa.

"Unul dintre subiectele principale de astăzi este motivul pentru care Putin este aproape invizibil în criza coronavirusului. El s-a adresat națiunii doar de două ori, scurt, și a mers la un spital, însă nu a făcut o evaluare proprie a situației și nici nu a propus un plan de acțiune, ci s-a limitat la măsuri generale. Nici un pic de emoție, empatie sau încearcare de a mobiliza oamenii", a scris Tatiana Stanovaya.

Analistul politic consideră că Vladimir Putin nu vrea să fie asociat cu măsuri nepopulare, lăsând acest aspect în grija autorităților locale. Mai precis, în seama primarului Moscovei, cei care a anunțat restricțiile mai dure impuse.

La rândul său, legendarul şahist rus Garry Kasparov, un opozant al regimului de la Kremlin, consideră că preşedintele Vladimir Putin şi-a pierdut "încrederea" în faţa crizei coronavirusului şi a prăbuşirii ulterioare a preţurilor la petrol.

Kasparov a făcut aceste afirmaţii în cadrul COVIDCon, o iniţiativă privind dezinformarea, autoritarismul şi coronavirusul organizată de ONG-ul american "Human Rights Foundation". Acest congres, care are loc în mod obişnuit la Oslo, s-a desfăşurat cu această ocazie sub formă virtuală şi a fost transmis pe internet.

Fostul campion mondial de şah a precizat că regimurile autoritare "nu ratează niciodată o criză ca fiind o oportunitate de a dobândi noi puteri", dar consideră că de data aceasta Putin nu va avea succes.

"Putin nu-şi va putea extinde puterile", a mai spus acesta, potrivit Agerpres.

În total, numărul cazurilor de Covid-19 raportate în Rusia este de peste 21.102, iar cel al deceselor a ajuns la 170. Jumătate dintre cazuri, respectiv 11.513, s-au înregistrat în Moscova, iar 82 de locuitori ai capitalei au decedat.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Germania, uimită după intrarea Cristinei Neagu. Reacția nemților
Presa din Germania, uimită după intrarea Cristinei Neagu. Reacția nemților
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. 7.216 cazuri confirmate, 372 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 aprilie. Sunt 372 de decese şi 7.216 oameni sunt infectaţi cu noul virus, conform celor mai recente informaţii oficiale venite de la autorităţi. 

Un american, dat jos din autobuz cu forța pentru că nu purta mască
Un american, dat jos din autobuz cu forța pentru că nu purta mască

Măsurile de protecție impuse pe fondul pandemiei de coronavirus au dus și la apariția unor scene violente.

Țara în care fermierii își distrug recoltele pe câmp:
Țara în care fermierii își distrug recoltele pe câmp: "Este un măcel"

Previziuni sumbre vin din partea Fondului Monetar Internaţional cu privire la evoluţia economiilor din ţările afectate grav de pandemie.

Recomandări
Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor din pandemie. „Nicio decizie importantă a lui Cîțu nu era luată fără Iohannis”
Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor din pandemie. „Nicio decizie importantă a lui Cîțu nu era luată fără Iohannis”

După fostul premier Florin Cîțu, și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu va fi pus astăzi sub învinuire de procurorii anticorupție, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid din perioada pandemiei.

"Războiul nu vă va aduce fiii înapoi". Hamas amenință că ostaticii din Gaza ar putea să dispară pentru totdeauna

S-au împlinit două luni de la atacul devastator comis de Hamas împotriva Israelului și, implicit, de la izbucnirea războiului care a provocat o criză umanitară fără precedent în Fâșia Gaza.

Fiul lui Joe Biden, inculpat pentru evaziune fiscală. „A cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viaţă extravagant”
Fiul lui Joe Biden, inculpat pentru evaziune fiscală. „A cheltuit milioane de dolari pentru un stil de viaţă extravagant”

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a fost inculpat pentru a doua oară la nivel federal, de data aceasta pentru evaziune fiscală.