Romanii au mai putine zile libere in 2016. Ce risca firmele care isi pun angajatii sa munceasca de Sarbatori fara compensatie

29-04-2016 18:17

Angajatii primesc liber doar in a doua zi de Paste anul acesta, pentru ca prima zi de Paste si ziua Muncii se suprapun. Astfel, in 2016 vom avea, in total, doar 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale.

La acest capitol, Romania se afla la jumatatea clasamentului european. Prima zi de Paste pica anul acesta pe 1 mai, cand este si Ziua Muncii. Iar angajatii vor primi liber doar luni pe 2 mai.

Pana acum, romanii au primit liber doar pe 1 ianuarie, pentru ca a doua zi din 2016 a picat intr-o sambata. Pana la sfarsitul anului mai sunt sapte libere legale insa, doar cinci dintre ele sunt in timpul saptamanii. Prima zi de Rusalii si prima zi de Craciun pica duminica".

Nu se lucreaza in a doua zi de Rusalii, adica pe 20 iunie, nici pe 15 august, cand e Adormirea Maicii Domnului si nici de Sfantul Andrei, pe 30 noiembrie. Vom avea liber si pe 1 decembrie, de ziua Romaniei, dar si in a doua zi de Craciun, pe 26 decembrie.

Persoanele care vor fi nevoite sa munceasca in aceste zile, cum ar fi de pilda angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, unde activitatea nu poate fi intrerupta, vor primi liber in urmatoarele 30 de zile. In caz contrar, patronii sunt obligati sa le dea un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza. Firmele care nu respecta legea pot fi amendate cu 5.000 pana la 10.000 de lei.

Cu 12 sarbatori legale pe an, Romania se afla la jumatatea clasamentului european, alaturi de Estonia si Grecia. Cele mai putine zile libere primesc englezii, finlandezii, ungurii si spaniolii, iar cele mai multe lituanienii si slovacii

De anul viitor insa, romanii care au copii ar putea avea liber si pe 1 iunie, de ziua celor mici. Asta daca parlamentarii vor aproba un proiect de lege depus deja la Senat, care vine in sprijinul mamelor si tatilor care isi vad rar pruncii, pentru ca lucreaza mult.

De altfel, datele Eurostat arata ca productivitatea romanilor este de 6 ori mai mica decat media europeana, in ciuda faptului ca noi muncim cele mai multe ore pe saptamana din Uniune.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO