Noua tendinta pe piata muncii din Romania. De ce s-au saturat angajatorii de tineri si prefera persoanele de peste 45 de ani

Ultima actualizare: 25-04-2016 07:00

A aparut o noua tendinta pe piata muncii. Specialistii in resurse umane confirma ca sefii de companii au inceput sa angajeze persoane trecute de 45 de ani responsabile si dornice de munca.

Dezamagiti de o parte a generatiei tinere, care nu este foarte bine pregatita, dar are pretentii mari, angajatorii le deschid fericiti usa celor mai copti, care au experienta si sunt loiali.

Aura Tulinescu are 49 de ani si s-a angajat anul trecut vanzator in aceasta companie din Bucuresti. Munceste cot la cot cu tineri care au jumatate din varsta ei. Angajatorii sunt multumiti: este harnica si nu se gandeste sa-si paraseasca slujba prea repede.

Aura Tulinescu, 49 ani: "Asa am fost invatati cu ani in urma sa tinem de jobul respectiv mai mult si sa fim mult mai conservatori, sa nu schimbam jobul."

Pe Cristian Parvu, de 48 de ani, l-am gasit alergand cu dosare pe care le-a intocmit pentru colegii sai. Este absolventul unei facultati de Drept si a muncit pentru o firma de constructii. Acum e intr-o multinationala, de unde spera sa si iasa la pensie peste 17 ani.

Cristian Parvu, 48 de ani: "la varsta mea nu cred ca mi-as gasi un loc de munca, deoarece majoritatea firmelor cauta persoane mai tinere. Toti care auzeau de 48 de ani nici nu ma mai chemau la interviuri."

Aceasta mentalitate se schimba, spun cei din domeniul recrutarilor.

Tiberiu Focica, specialist in resurse umane: "Este o tendinta in ceea ce priveste angajabilitatea oamenilor care deja tind spre varsta a treia, vedem o crestere din punctul acesta de vedere pentru ca, in piata gasim foarte multe joburi care presupun o activitate repetitiva, care presupun o atentie ridicata la detalii."

Pentru tineri conteaza doar banii si cariera. Cei trecuti de 45 de ani vor un loc de munca stabil si un program care sa le permita sa stea cu familia.

Gabriela Mester, consultant in recrutari: "Vorbim de oameni care au valori, oameni care stiu sa comunice si foarte important ca in momentul in care esti contactat telefonic de cineva sa intelegi ce este un bun simt si o comunicare eficienta."

Specialistii spun ca tinerii isi schimba usor locul de munca. Potrivit datelor statistice, somajul in randul romanilor care au intre 25 si 34 de ani este de pana la 9,1 la suta. Aproape 5 la suta dintre cei intre 45 si 54 de ani sunt someri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO