România vrea renegocierea calendarului, din PNRR, de închidere a minelor de cărbune
România va cere aprobarea Comisiei Europene pentru amânarea închiderii centralelor sale pe bază de carbune, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Din păcate, din cauza întârzierilor, oprirea lignitului nu va coincide cu punerea în funcțiune a acestor noi proiecte, care ar putea crea dificultăți pentru rețeaua electrică națională”, a declarat, luni, Burduja la o conferință de presă.
De asemenea, el a anunțat că va merge la Bruxelles pentru discuții luna aceasta.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ministrul Energiei a anunțat de pe 6 octombrie că România va solicita Comisiei Europene să aprobe amânarea inchiderii termocentralelor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia.
„După ședința de Guvern (de joi – n.r.) a avut loc întrunirea grupului de lucru pentru Complexul Energetic Oltenia. Am colectat toate argumentele disponibile pentru a susține în fața Comisiei Europene posibilitatea reevaluării termenelor de închidere a producției de energie pe bază de lignit. Cu toții ne dorim să respirăm un aer mai curat, dar cu toții avem nevoie să se aprindă becul atunci când apăsăm pe întrerupător. Siguranța energetică a României înainte de toate!″, a anunțat Burduja pe 6 octombrie, potrivit Profit.ro.
Statul român și-a asumat că va elimina treptat cărbunele din 2026, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin planul de restructurare și recarbonizare a Complexului.
În prezent, legislația decarbonării prevede eliminarea etapizată din exploatare de capacități de producție de energie pe bază de lignit de 660 MW până la finalul anului trecut (nr. lucru care s-a întâmplat), urmată de închiderea altor 1.425 MW până la sfârșitul anului 2025 și de încă 1.140 MW până la 31 decembrie 2032, mai arată publicația citată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Comisia Europeana, sebastian burduja, mina,
Dată publicare:
16-10-2023 16:37