România va avea în săptămânile viitoare o jumătate de milion de noi infectări. Câți români s-au vaccinat până acum

Ultima actualizare: 10-01-2022 19:56

Cu o medie de peste 4.000 de noi de cazuri de Covid, România se numără printre țările europene cu cea mai rapidă creștere a îmbolnăvirilor.

Specialiștii spun că în următoarele săptămâni putem ajunge și la o jumătate de milion de îmbolnăviri, însă majoritatea vor fi forme ușoare.

Între timp, a crescut interesul pentru vaccinarea cu doza a treia, mai ales că sunt multe țări unde boosterul confirmă vaccinarea.

Și la noi, autoritățile vor să permită populației să se vaccineze mai repede de șase luni cu a treia doză.

”- La ce doză sunteți?
- A treia!
”.

Zilnic, peste 400 de persoane trec pragul acestui centru de vaccinare, mai bine de 80% vin pentru doza a treia.

Doar în ultimele trei zile, aproape 60.000 dintr-un număr de 88.000 de români au revenit în centrele de vaccinare pentru booster.

Bărbat: ”Am venit să ne ferim și pe noi și pe ceilalți. Așa este normal. Am copii, nepoți, eu sunt o vârstă, am 71 de ani. Cum a fost? Simplu, ușor, să vină toți, să scăpăm de necazul ăsta”.

Tânără: ”Este foarte important să ne vaccinăm, pentru că au fost forme foarte urâte și am văzut variante urâte la tineri și este păcat, dacă avem varianta asta trebuie să profităm de ea”.

Aproximativ 50% din populația adultă a fost vaccinată până acum cu cel puțin o doză de ser anti-COVID.

Pe primele locuri în Europa la ritmul creșterii infectărilor

Fruntașe sunt comunele Dumbrăvița din județul Timiș și Salva, din Bistrița-Năsăud, cu mai mult de jumatate dintre locuitori vaccinați. Stau bine si comuna Chiajna sau orașul Otopeni, din Ilfov.

Irina Manoliu, medic coordinator la un centru de vaccinare: ”Varianta Omicron – am avut cazuri, cu schema de vaccinare completă, care au avut într-adevăr o formă foarte ușoară. Un pic nas înfundat, scăderea mirosului foarte puțin, discrete. Dar au avut o formă foarte ușoară de boală”.

În doar o săptămână, procentul cazurilor de Omicron a crescut de la 35 la 78 la sută, arată datele unui studiu facut de Medlife.

Deși România nu a mai depășit pragul de 5.000 de infectări, iar situația s-a stabilizat în ultimele zile, suntem însă pe primele locuri în Europa în ceea ce privește ritmul de creștere, iar specialiștii estimează că vor fi peste 50.000 de cazuri pentru următoarele două săptămâni.

Totuși, noua variantă a coronavirusului, Omicron, are forme ușoare: dureri de gât, musculare, febră și transpirații ambudente în timpul nopții.

În a doua jumătate a lunii va fi distribuită centrelor din toată țara prima tranșă de 114.000 de doză de vaccin pediatric anti-covid destinat copiilor cu vârste între 5 – 11 ani. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO