România va aproba de urgență planul pentru iarnă dacă Rusia oprește livrările de petrol și gaz. În ce situație ne aflăm
România se pregătește pentru iarnă, în cazul în care Rusia opreşte livrările de petrol și gaz. Cu ce avem, ar trebui să ne descurcăm două luni dacă importurile ar fi stopate.
Guvernul a aprobat un proiect care prevede reguli similare cu cele din toată Uniunea Europeană privind rezervele ţării. Iar depozitele de gaz au depășit deja ținta stabilită pentru septembrie.
Cât petrol trebuie să aibă România
România trebuie să aibă petrol și produsele petroliere în rezerve, cel puțin echivalentul a 90 de zile de importuri sau 61 de zile de consum, conform unei directive europene. Proiectul de lege care transpune documentul a fost aprobat în Guvern, și urmează să fie aprobat de Parlament, în regim de urgență. Rezerva țării este ținută în depozitele companiilor petroliere.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Virgil Popescu: „Practic, directiva modifică metoda de calcul a obligațiilor de stocare, se stabilește o uniformitate la nivelul Uniunii Europene, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic și se mențin în mod continuu, o perioadă de 12 luni calendaristice.”
Astfel, am fi protejați pentru o scurtă perioadă dacă importurile ar fi întrerupte. Ultimele date arată o dependență a României de importuri de țiței, benzină și motorină, de aproximativ 70%, din care cele din Rusia reprezentau cam o treime, încă o treime din Kazahstan și restul din alte surse. În ultimele luni, unele companii au anunțat că au înlocuit deja petrolul rusesc.
Radu Dudău, Energy Policy Group: „Spre deosebire de importurile de gaze naturale, unde suntem practic lipsiți de alternative, cel puțin pe termen scurt, piața internațională de țiței și produse petroliere este mai bine aprovizionată și avem alternative. Rămâne ca diferiții agenți economici, și mă refer la companiile care dețin rafinării, să identifice alte surse, furnizori din Orientul Mijlociu în primul rând.”
Au fost tensiuni și în privința petrolului kazah după ce, din cauza unor presupuse scurgeri, o instanță din Rusia a cerut oprirea temporară a conductei CPC, decizie care a fost apoi anulată, iar fluxurile nu au fost afectate. Și rafinăriile din România folosesc petrol de aici.
România a umplut depozitele cu gaze naturale cu peste 59%
În ceea ce privește depozitele de gaz, România a reușit până acum să umple depozitele cu gaze naturale în proporție de peste 59%. Astfel, am depășit tinta prevăzută pentru 1 august, dar și pe cea pentru 1 septembrie, de 57%. Până în noiembrie ar trebui să ajungem la 80%, ca să avem suficient gaz la iarnă. Pe de altă parte, nu stăm foarte bine față de alte țări europene. Media în uniune este de 70%.
Însă, pentru că am depășit țintele, am avea parte de condiții mai flexibile în privința reducerii consumului cu 15%, momentan în regim voluntar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, gaz, romania, petrol, 2023, iarna,
Dată publicare:
03-08-2022 18:32