De ce România nu a renunțat încă la schimbarea orei, deși CE a cerut renunțarea la sistemul cu ora de vară - ora de iarnă
În această noapte, dăm ceasurile înapoi cu o oră și trecem, astfel, la ora de iarnă. Practic, se va întuneca mai devreme.
Sistemul e contestat de multă vreme, iar Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la această schimbare, solicitantă pentru oameni și fără efect real, în criza energetică pe care o traversăm.
Sâmbătă noapte, ora 4.00 dimineața devine ora 3.00 – ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră plus, iar ziua de duminică va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă din an.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
România este una dintre cele 76 de țări care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive. La nivel European, în 2019, Comisia a cerut statelor să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, iar în 2021, fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne la ora vară sau de iarnă. Însă, din cauza pandemiei, nu s-a mai stabilit nimic oficial.
Însă, în noul context economic pe care îl traversăm, au apărut din nou dezbateri pe marginea acestui subiect. În Italia, oamenii de știință susțin că prelungirea orei de vară pe întreg anul va reduce facturile la energie, iar acest lucru ar înseamna, spun ei, o economie anuală pentru Italia de aproximativ 500 de milioane de euro.
Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Pe de altă parte, acest mecanism are și efecte negative asupra sănătății noastre, spun medicii. În primele câteva zile, unii dintre noi ne simțim mai obosiți, avem probleme cu somnul sau nu ne putem concetra.
Sunt însă 106 țări din întrega lume unde nu este schimbată ora.