Ce scrie presa din Italia despre România, după episodul celor 1.200 de păsări vânate

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Luni 16 Octombrie 2017 19:04
Categorie: Actualitate

România e ţara braconierilor, scriu ziarele italiene, în timp ce autorităţile noastre sunt incapabile să oprească jaful. Opt italieni au plecat din ţara noastră cu valizele burduşite de păsări protejate de lege.

Înaripatele ucise la o partida de vânătoare din Neamţ sunt delicatese în Italia. Braconierii au trecut fără probleme prin filtrele aeroportului din Bacău, dar au fost reţinuţi, de autorităţile italiene, chiar la aterizare în Bergamo.

Partida de vânătoare a fost organizată special pentru braconierii italieni în Neamţ, într-o comună de lângă răul Moldova. Localnicii spun că timp de două zile s-au auzit încontinuu focuri de armă.

Ion Dasca, localnic: "Nu ştiu cum le spune, păsări din alea, cu coadă lungă, albe. Erau pe aici pe câmpul asta. A două serie auzeam împuşcături."

Reporter: "Au fost vânători mulţi?"
Ion Talpă, reporter: "Da, acolo, în capăt, mulţi, foarte mulţi. Erau cu maşini. Erau şi pe jos, şi cu maşină."

Dosar penal pentru doi hunedoreni, acuzați de braconaj cinegetic

După braconaj, povestesc sătenii, italienii şi-au umplut maşinile cu păsări moarte. Multe dintre ele interzise prin lege pentru vânat.

Indivizii au reuşit să iasă fără probleme din ţară noastră. În schimb când au aterizat pe aeroportul din Bergamo, n-au mai avut acelaşi noroc. Agenţii au descoperit în bagajele lor aproape 1.200 de păsări şi au sunat la Poliţie. Presa italiană a titrat imediat că România este "raiul braconierilor".

Ovidiu Bufnilă, Societatea Ornitologică Română: "În momentul în care au deschis bagajele erau nişte pungi sigilate în care erau păsările, printre pungi erau şi elemenţi de răcire. Au deschis pungile şi au văzut că nu erau ciocârlii de câmp. Erau multe specii care nu se vânează, se braconează aşa cum erau sticlete, scatiu, florinte."

Între timp, în România, Societatea Ornitologică a sesizat Garda Naţională de Mediu şi a cerut tragerea la răspundere a celor care au supervizat partida de braconaj.

Mai ales că în autorizaţia pentru vânătoare, scrie că au fost ucise doar ciocârlii de câmp, dar poliţiştii au descoperit şi specii protejate de lege, printre care scatii, sticleţi sau cânepari. Multe dintre aceste păsări sunt considerate delicatese în Italia.

Zoltan Benko, biolog Societatea Ornitologică Română: "O persoană are voie, după legislaţia în vigoare în România, să împuşte doar 50 de exemplare de ciocârlie. La aceste vânători, pe 4 persoane au fost găsite peste 1100 ceea ce înseamnă că aceste neregularităţi erau într-un fel trecute cu vederea şi de administratorii locali."

Cei care au aprobat vânătoarea nu au răspuns solicitărilor. Iar cei de la Garda de Mediu spun că vor începe verificările în perioada următoare.

Maria Cozma, reprezentant Garda de Mediu Neamţ: "Noi ne-am autosezizat. Facem un control în zilele care urmează şi abia apoi vă pot da un răspuns. VPS are autorizaţie de mediu pentru recoltare, capturare, specii de interes cinegetic."

Cei 8 italieni sunt acuzaţi de braconaj şi transport ilegal de păsări.

Descoperire macabră, pe aeroport, în bagajele unor italieni care se întorceau din România

Descoperire macabră, pe aeroport, în bagajele unor italieni care se întorceau din România

crima botosani

Mesajul tulburător publicat de tânărul care a ucis o fată la Botoșani, cu câteva zile înainte de crimă

Preşedintele ar urma să se întâlnească astăzi cu premierul Dăncilă. Iohannis îi va cere explicaţii pentru vizita în Israel

Fostul președinte al clubului Pandurii Tg. Jiu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Un copil în vârstă de un an a căzut de la al doilea etaj al blocului. Mama se afla în casă

Un TIR cu azotat de amoniu a luat loc în mers. Şoferul a scăpat

Primăria Capitalei se împrumută iar, pentru a amâna o datorie din 2005

carne vita

Importăm carne de vită din Argentina sau Japonia. Un kg de vită Kobe costă 4500 de lei

Șefii funcționarului care se uita la filme porno, la serviciu, au anunțat ce măsuri vor lua

Un poliţist a ajuns la medic după ce a picat un tânăr la traseu. Ce i-a făcut candidatul

LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 26 aprilie 2018. Cel mai mare report din istorie, la Joker

Imagini șocante în București: un șofer se dă jos și sparge geamul unui Logan

6 bombe neexplodate, găsite lângă Focşani. Zona a fost izolată și oamenii evacuați