Ce scrie presa din Italia despre România, după episodul celor 1.200 de păsări vânate
România e ţara braconierilor, scriu ziarele italiene, în timp ce autorităţile noastre sunt incapabile să oprească jaful. Opt italieni au plecat din ţara noastră cu valizele burduşite de păsări protejate de lege.
Înaripatele ucise la o partida de vânătoare din Neamţ sunt delicatese în Italia. Braconierii au trecut fără probleme prin filtrele aeroportului din Bacău, dar au fost reţinuţi, de autorităţile italiene, chiar la aterizare în Bergamo.
Partida de vânătoare a fost organizată special pentru braconierii italieni în Neamţ, într-o comună de lângă răul Moldova. Localnicii spun că timp de două zile s-au auzit încontinuu focuri de armă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ion Dasca, localnic: "Nu ştiu cum le spune, păsări din alea, cu coadă lungă, albe. Erau pe aici pe câmpul asta. A două serie auzeam împuşcături."
Reporter: "Au fost vânători mulţi?"
Ion Talpă, reporter: "Da, acolo, în capăt, mulţi, foarte mulţi. Erau cu maşini. Erau şi pe jos, şi cu maşină."
După braconaj, povestesc sătenii, italienii şi-au umplut maşinile cu păsări moarte. Multe dintre ele interzise prin lege pentru vânat.
Indivizii au reuşit să iasă fără probleme din ţară noastră. În schimb când au aterizat pe aeroportul din Bergamo, n-au mai avut acelaşi noroc. Agenţii au descoperit în bagajele lor aproape 1.200 de păsări şi au sunat la Poliţie. Presa italiană a titrat imediat că România este "raiul braconierilor".
Ovidiu Bufnilă, Societatea Ornitologică Română: "În momentul în care au deschis bagajele erau nişte pungi sigilate în care erau păsările, printre pungi erau şi elemenţi de răcire. Au deschis pungile şi au văzut că nu erau ciocârlii de câmp. Erau multe specii care nu se vânează, se braconează aşa cum erau sticlete, scatiu, florinte."
Între timp, în România, Societatea Ornitologică a sesizat Garda Naţională de Mediu şi a cerut tragerea la răspundere a celor care au supervizat partida de braconaj.
Mai ales că în autorizaţia pentru vânătoare, scrie că au fost ucise doar ciocârlii de câmp, dar poliţiştii au descoperit şi specii protejate de lege, printre care scatii, sticleţi sau cânepari. Multe dintre aceste păsări sunt considerate delicatese în Italia.
Zoltan Benko, biolog Societatea Ornitologică Română: "O persoană are voie, după legislaţia în vigoare în România, să împuşte doar 50 de exemplare de ciocârlie. La aceste vânători, pe 4 persoane au fost găsite peste 1100 ceea ce înseamnă că aceste neregularităţi erau într-un fel trecute cu vederea şi de administratorii locali."
Cei care au aprobat vânătoarea nu au răspuns solicitărilor. Iar cei de la Garda de Mediu spun că vor începe verificările în perioada următoare.
Maria Cozma, reprezentant Garda de Mediu Neamţ: "Noi ne-am autosezizat. Facem un control în zilele care urmează şi abia apoi vă pot da un răspuns. VPS are autorizaţie de mediu pentru recoltare, capturare, specii de interes cinegetic."
Cei 8 italieni sunt acuzaţi de braconaj şi transport ilegal de păsări.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, neamț, jaf, lege, pasari, moarte, braconieri, braconaj, italieni,
Dată publicare:
16-10-2017 19:04