România, sub efectul cutremurelor devastatoare din Turcia: fructele și legumele importate din această țară s-au scumpit
S-au scumpit fructele și legumele din Turcia și ajung în cantități mai mici inclusiv la noi, după cutremurele care au făcut praf și foarte multe suprafețe agricole din această țară.
Problema este că în rest seceta este tot mai prezentă, iar din această cauză apar sincope în lanțul de aprovizioanare. În Marea Britanie, unele magazine vând unele produse cu porția, ca să ajungă la toată lumea.
Consecințele economice ale cutremurului din Turcia se resimt până în piețele din România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legumele și fructele pe care le cumpărăm de acolo ajung mai greu acum și sunt mai puține. Mai ales că zona afectată de seismele devastatoare era bazin legumicol.
Iulian Lupu, director de marketing al unei firme de distribuție a fructelor și legumelor: "Categoric, cutremurul a afectat fantastic de mult lanțul de aprovizionare, mai ales de export. În primele zile de după cutremure, din relatările de la noi, foarte mulți șoferi au lăsat efectiv mașinile pe dreapta și au încercat să ajungă acasă cât puteau de repede. Foarte mulți importatori căutau disperați șoferi să aducă mașinile. Costuri sumplimentare, întârzieri... Am înțeles că sunt puțini șoferi turci care vor să mai vină. Vor să fie alături de familii. Foarte greu revin prețurile".
Reporter: "Deci s-au și scumpit?".
Iulian Lupu, director de marketing al unei firme de distribuție a fructelor și legumelor: "S-au scumpit fantastic. Asta e problema. Foarte puțină marfă mai ajunge. S-a scumpit, dar în continuare e cerere mai mare decât oferta".
Iar Turcia este furnizor principal pentru noi. 65% din roșiile pe care le importăm sunt de acolo.
În 2021, de pildă, am cumparat de peste 4 miliarde de euro de la ei. În 2020, de 3,5 miliarde, iar în 2019 tot cam așa.
Seceta generează probleme în Europa
Au apărut probleme în aprovizionarea cu fructe și legume peste tot în Europa și din cauza secetei.
Două lanțuri de magazine din Marea Britanie, au anunțat că raționalizează roșiile, castraveții si ardeii.
Franța se confruntă cu o nouă perioadă în care nu a căzut strop de ploaie după arșița înregistrată vara trecută, când nu au fost precipitații 31 de zile, un record în ultimii 3 ani.
Și în Italia e alertă de secetă.
Dacă în luna decembrie erau inundații, în Veneția, gondolele stau acum în noroi, pe fundul canalelor rămase fără apă. A scăzut la 48 de centimetri sub nivelul mării, transmite presa italiană.
România, ferită de secetă
La noi, situația este puțin mai bună, mai ales că am avut zăpadă în ultimele săptămâni. Însă am avut și zile cu temperaturi neobișnuit de mari pentru această periaodă, astfel Administrația Națională de Meteorologie arată un deficit de umiditate în sol în trei zone: Dobrogea, Moldova și, izolat, în Muntenia. Pe de altă parte, în zilele următoare sunt așteptate ploi semnificative, mai ales în vestul țării.
În acelasi timp, în Europa a venit și primul val de praf saharian. A ajuns în Spania și se îndreaptă spre centrul continentului. Pe lângă poluare, sunt pagube în energie, pentru că praful acoperă panourile solare.