România și celelalte țări ale Uniunii Europene vor cumpăra gaze la comun. Anunțul oficialilor
România și celelalte țări ale Uniunii Europene vor cumpăra gaze la comun. Achizițiile vor fi coordonate de Comisia Europeană, astfel încât prețurile să fie cât mai avantajoase, iar scumpirile să fie ținute în frâu.
Bruxellesul vrea să scadă drastic importurile din Rusia și să ia gaze din Statele Unite, Norvegia, Qatar și Algeria.
Anunțul că cele 27 de state ale Uniunii Europene vor cumpăra la comun gaze a venit de la președintele francez, în urma Summit-ului de la Bruxelles, după ore bune de negocieri dificile, potrivit AFP.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Comisia a fost mandatată să folosească mai multe instrumente de piață, în particular plafonarea prețurilor. Dar, din punctul meu de vedere, cea mai constructivă măsură pe care am decis-o e că, pentru prima oară, Comisia e mandatată să achiziționeze la comun (gaze).”
Soluții la gazul rusesc, care acoperă mai bine de o treime din piața europeană, sunt mai multe. Bruxelles-ul a început deja negocierile cu Norvegia, Qatar și Algeria, mari producătoare de gaze, dar și cu Statele Unite.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Statele Unite vor furniza Uniunii Europene cel puțin încă 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat, anul acesta. Asta înlocuiește cantitatea de gaz lichefiat rusesc pentru 2022.”
România importa din Rusia, înainte de război, sub 30% din necesarul de gaz. Odată cu acordul de la Bruxelles, și țara noastră va reduce considerabil din importurile rusești.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „În momentul când nu mai depindem de produse din import din Federația Rusă, de gaz, de petrol, evident, prețurile vor fi stabile. S-au ridicat conjunctural prețurile pentru a crea o problemă Europei, apoi a venit invadarea Ucrainei.”
La vară, vom avea și gaze din Marea Neagră care vor fi depozitate pentru la iarnă, ceea ce ne-ar reduce cu o treime importurile, iar gazele lichefiate americane sau azere ar putea veni din Grecia. Pentru asta, e nevoie de finalizarea unui interconector între Bulgaria și statul elen.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: „Statele Unite sunt mult mai puțin dependente de gazele rusești decât Europa. Tranziția energetică este acum, pentru Europa, nu numai o chestiune de schimbare climatică, ci de geopolitică.”
Moldova și Ucraina, dar și Georgia vor putea face achiziții de gaze împreună cu Uniunea Europeană.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: gaze, romania, Comisia Europeana, ue,
Dată publicare:
26-03-2022 19:26