România se scufundă, la propriu. În cât timp vor începe să cadă clădirile din marile orașe
În mai multe zone din România pământul se scufundă chiar și cu un centimetru pe an.
De cele mai multe ori din cauza unor construcții noi, înalte, ridicate pe un sol nepotrivit, însă probleme sunt și în apropierea lacurilor, din cauza infiltrațiilor de apă în subteran.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători, pe baza datelor din satelit din ultimii cinci ani.
Specialiștii atrag atenția că, în timp, efectele sunt grave, mai ales dacă se produc și cutremure în zonele respective.
Cercetătorii au analizat peste 1.500 de imagini radar din spațiu de la o înălțime de peste 600 de km și cu acuratețe milimetrică au observat că în mai multe zone din țară terenul este instabil.
Se scufundă, de pildă, porțiuni din București, Cluj-Napoca, Timișoara sau de la malul mării.
Cele mai serioase mișcări observate din satelit sunt în Capitală, în zona Colentina. Deși vorbim de o zonă de case, deci nu sunt construcții grele, pământul aici se scufundă cu până la 1 cm pe an.
În această zonă au fost în trecut câteva gropi de gunoi care, în anii 60-70, au fost acoperite articifial.
Așa se face că unele porțiuni de sol au devenit instabile. Probleme sunt și în zona lacurilor Morii și Colentina.
Valentin Poncoș, reprezentantul companiei care a realizat studiul: ”Sunt legate de infiltrarea apelor, pe lângă lacuri trebuie să fim mai atenți cu construcții, este și zona alveolară, pământul este mai moale, sunt și infiltrații și acolo este mai dificil să construiești ceva stabil”.
Pământul se tasează în locuri cu locuințe noi
Și în orașul Cluj-Napoca sunt zone care se scufundă. Specialiștii le-au marcat pe hartă cu puncte galbene, portocalii și roșii.
Asta înseamnă deplasări de la câțiva milimetri, la peste 1 cm. Se întâmplă asta într-un cartier rezidențial nou, unde s-a construit masiv în ultimii ani.
”Blocurile astea de aici nu erau făcute. Noi am construit blocul de aici din dreapta noastră în 2006 și astea nu erau făcute. Puține erau făcute”.
”Valentin Poncoș: De exemplu, în Iași și în Cluj, care sunt orașe cu dealuri, construcțiile noi se fac pe pantele dealurilor și este un risc ca fundația să nu fie stabilă pentru că poate aluneca la vale. Se poate accelera și în acest caz se apropie o catastrofa.
Reporter: Adică se poate dărâma clădirea?
Valentin Poncoș: Se poate și asta, în caz extrem. Într-un timp îndelungat”.
Eugen Sorin Dan, specialist în geologie tehnică: ”Studiul geotehnic este foarte important și față de acum câțiva ani când se construia haotic și fără studii geotehnice, acest lucru acum nu mai este permis”.
Și la malul mării, în zone cu blocuri noi, pământul se tasează. La fel și în unele zone industriale din zona Portului Constanța, și în Cernavodă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constanta, bucuresti, cluj, romania, pamant, cladiri,
Dată publicare:
17-07-2020 18:44