România se pregătește pentru posibile valuri de refugiați din Ucraina
România se pregătește pentru posibile valuri de refugiați din Ucraina. În județele din nordul și estul țării, autoritățile caută variante pentru amplasarea unor tabere speciale în cazul în care la graniță ar ajunge cetățeni din țara vecină.
Momentan, pregătirile presupun verificarea stării unităților mobile din dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență, dar și identificarea de posibile amplasamente, pentru corturi.
Tabăra mobilă de la Iași poate adăposti peste 200 de persoane. Este compusă din 30 de corturi utilate cu pături, saci de dormit, corpuri de iluminat, aeroterme și o bucătărie. O parte dintre corturi au fost folosite în pandemie, pentru triajul pacienților.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Maior Tudor Cosmin, comandant Detașamentul 2 Pompieri Iaşi: "Poate fi montat în 12 ore la o locație prestabilită".
În județul Iași, de exemplu, sunt luate în calcul stadioanele din Iași, Pașcani, Târgu Frumos, și cele aflate în comunele de la granița cu Republica Moldova - Răducăneni, Tomești, Holboca, Popricani și Victoria – o ipoteză de lucru fiind sosirea potențialilor refugiați dinspre Basarabia.
Lucian Bodea, ministru de Interne: "Am realizat un plan de acțiune privind managementul unui aflux masiv de refugiați. l-am discutat cu toate structurile, iar acest lucru conține scenariile de lucru, zonele unde am putea primi acest aflux de refugiați, modul în care vor fi asistați cetățenii altor state".
Bogdan Cojocaru, prefect de Iași: "Avem obligația ca într-un termen foarte scurt dacă intervin evenimente neprevăzute să putem instala aceste tabere".
Același tip de tabere mobile cu 200 de paturi se află și în dotarea ISU Suceava și ISU Botoșani. În Suceava, amplasamentele pentru instalarea taberelor de refugiați sunt la Rădăuți, la baza militară de la Câmpulung Moldovenesc și în Vatra Dornei.
Într-un alt județ, aflat la câţiva kilometri distanța de granița cu Ucraina, autoritățile din Maramureş se așteaptă și ele la un val de migranți.
Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: "Suntem pregătiți să oferim ajutor vecinilor noștri. Am identificat o serie de terenuri virane care s-ar preta pentru primirea refugiaților din Ucraina".
Și terenurile de sport și sălile polivalente sunt luate în calcul.
Ioan Oanea, primar Ocna Șugătag: "În cazul în care o să ne solicite, aceasta este sala de sport pe care o putem pune dispoziție, care poate găzdui până la 350 de persoane. Sala este încălzită și dispune de toate utilitățile."
Județele în alertă sunt Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași și Tulcea.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, iași, refugiati, romania, maramures, tulcea, judete,
Dată publicare:
15-02-2022 18:15