România riscă să piardă 3,1 miliarde de euro din fonduri europene. MFE: Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată
România ar fi depășit un moment critic din Planul Național de Redresare și Reziliență, susține Marcel Ciolacu liderul PSD, care spune că a primit semnale că a doua cerere de plată a României ar fi fost acceptată.
Această tranșă, de 3,2 miliarde de euro, a fost blocată după ce Comisia Europeană a cerut clarificări privind unele obiective neatinse de oficialii de la București.
După aprobarea oficială, România trebuie să rezolve și problema pensiilor speciale, una mult mai complicată decât precedenta.
După depunerere cererii numărul doi de plată, din PNRR, la finalul anului trecut, Comisia Europeană a cerut lămuriri atât în privința legislației pentru decarbonizare, cât și pentru avertizorii de integritate, adică a funcționarilor publici care reclamă fapte ilegale. Suma de 3,2 miliarde de euro a fost astfel blocată.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Am văzut că cu cererea de plată numărul doi deja lucrurile au depășit un moment critic. Am primit semnalele de la Comisie că este acceptată cererea de plată numărul doi și cred că se va da și un termen de șase luni ca să se închidă ce mai este în discuție în acest moment”.
Problema pensiilor speciale
Așadar, după aprobarea oficială, pe care autoritățile române o așteaptă curând, banii ar putea ajunge în aproximativ o lună.
Apoi, Guvernul va începe procedurile pentru a depune a treia cerere de plată. Piatra de moară este problema pensiilor speciale, pentru care nu se găsesc soluții în Parlament de ani de zile.
Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „În paralel, Comisia Europeană trimite observații pe care le are vizavi de proiectul de lege al pensiilor speciale. Avem două lucruri importante de îndeplinit - partea de sustenabilitate a cheltuielilor și de aplicare corectă a principiului contributivității, care este baza pentru recalcularea sau pentru reașezarea pensiilor speciale”.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „A fost stopată din circuitul legislativ, fiindcă cu toții am așteptat să vedem raportul Băncii Mondiale, lucru corect. Nu putem să-i dăm pe repede înainte și să scoatem o lege greșită, cum am făcut de atâtea ori pe emoție în ceea ce privește pensiile speciale, pe urmă să fie declarată neconstituțională sau Comisia să nu fie de acord cu îndeplinirea jalonului”.
Deși suntem deja în întârziere, nu a existat voință politică până acum, spune fostul ministru al Fondurilor Europene.
Cristian Ghinea: „Au refuzat să aibă un dialog cu Comisia Europeană în ultimii doi ani. Trebuia pur și simplu să agreeze cu Comisia cui se aplică legile astea. Ei au spus pur și simplu: nu se aplică la militari, nu se aplică la SRI, la polițiști. Dar de ce? Sunt 90% din pensiile speciale. Nicăieri nu există această idee că tu ieși la 45 de ani la pensie, nu mai faci nimic restul vieții și statul îți plătește niște sume până la final. Este o aberație”.
Problema pensiilor speciale ar trebui rezolvată în următoarele trei luni, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. Apoi, ar trebui depusă cererea de plată numărul trei, care conține în total 79 de ținte și jaloane și este și cea mai complexă de până acum.
Vorbim și de scoaterea din funcțiune a grupurilor energetice de la Turceni și Rovinari, investiții în infrastructură, școli, contracte de finanțare pentru producerea de baterii și multe altele.
A treia tranșă înseamnă 3,1 miliarde de euro, bani pe care România riscă să-i piardă dacă autoritățile întârzie, din nou, reformele.