Romania adaposteste cel mai mare focar de rujeola din Europa. Anuntul privind vaccinurile facut de Ministrul Sanatatii
Cel mai mare focar de rujeola din Europa de la inceputul anului este in tara noastra. Asa arata cel mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In ultimele sase luni Centrul Naţional de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a inregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeola, din care 18 decese. In plus, 10 judete din tara au ramas fara vaccinul ROR. La Cluj, de exemplu, medicii de familie spun ca de mai bine de doua luni sunt nevoiti sa-i amane pe parintii care vin sa isi imunizeze copiii.
Rujeola a facut victime in ultimile sase luni in mai multe judete din tara. Numai in Caras Severin s-au inregistrat peste 800 de imbolnaviri, iar in Arad 5 persoane au murit in urma infectarii cu virusul rujeolic. In ciuda faptului ca oamenii se imbolnavesc pe zi ce trece, cabinetele medicale se confrunta cu o criza a dozelor de vaccine. La Cluj, luna trecuta, Directia de Sanatate Publica a primit doar 1000 de doze, cand de fapt era nevoie de trei ori mai mult.
Dorina Duma, DSP Cluj: "Noi nu mai avem la nivelul directiei de 3 luni acest vaccin. Luna trecuta am primit un stoc, dar care ne-a asigurat numai 30% din necesar."
Intr-un cabinet de familie din Cluj, medicii au facut ultimul vaccin ROR unui copil in luna februarie, cand au primit 10 doze din cele 40 solicitate.
Emiliana Costiug, medic de familie: "Noi ultimele doze le-am primit in februarie. Daca pana acum parintii refuzau sa isi vaccineze copiii, acum cu epidemia asta toata lumea vine sa ii vaccineze."
Raluca Achim, medic de familie: "Cazurile grave sunt rare, dar se intampla, apar complicatii pulmonare si cerebrale care pot duce pana la deces. E foarte important ca parintii sa nu se mai documenteze de pe internet si sa ii imunizeze, ca sa nu ajungem in situatii de genul."
Speriati de epidemie, oamenii sunt revoltati de lipsa vacinurilor.
"Eu mi-am vaccinat copilul cu o luna intarziere anul trecut, pentru ca nu erau in cabinete. E foarte revoltator!"
"Noi a trebuit sa il vaccinam la 1 an si o luna pentru ce ne-a intarziat si vaccinul de 6 luni si am decis cu medicul sa il vaccinam mai tarziu, ca am tot fost in intarzieri. E periculos si ar trebui date la timp. Ne e teama pentru copiii nostri. Noi avem doua si nici alea nu le avem la timp."
Noi doze de vaccin sunt asteptate sa ajunga abia in luna mai, spun medicii. Ingrijorator este ca in acest moment Organizatia Mondiala a Sanatatii ne claseaza pe primul loc in Europa, in ceea ce priveste epidemia de rujeola. Pe locul doi se afla Italia.
Cele mai multe cazuri de imbolnaviri erau inregistrate, la 31 martie, in opt judete, respectiv: Caras-Severin - 854, Timis - 754, Arad - 714, Mures - 337, Dolj - 244, Bistrita-Nasaud - 129, Hunedoara - 109, Satu Mare - 104.
La sfarsitul lunii februarie, stocurile de vaccin impotriva rujeolei se prezentau astfel in aceste judete: la DSPJ Caras-Severin - zero, iar la cabinete 224 de doze, la DSPJ Timis - 497 doze, in cabinete - 298, DSPJ Arad - 54 , in cabinete - 3.103, DSPJ Bistrita-Nasaud - 1.010, in cabinete - 1.004, DSPJ Dolj - 422, in cabinete - 1.067, DSPJ Hunedoara - zero , in cabinete 1.293, DSPJ Satu Mare - 1.035, in cabinete - 1.973.
Peste 110 cazuri noi de rujeola si un deces au fost inregistrate in ultima saptamana a lunii martie, numarul deceselor ajungand la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate in 37 de judete, cele mai multe in Caras-Severin - 854, Timis - 754, Arad - 714, Mures - 337, Dolj - 244, Bistrita-Nasaud - 129, Hunedoara - 109 si Satu Mare - 104. Cele 18 decese au fost raportate in judetul Arad - cinci, in judetele Timis si Dolj cate patru, in judetul Caras-Severin - trei, iar in judetul Satu Mare si in Bucuresti, cate unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea imbolnavirilor a fost raportata tot la persoanele neimunizate.
Potrivit autoritatilor, ca masura de limitare a extinderii rujeolei a fost organizata si se desfasoara la nivel national o campanie de vaccinare a copiilor cu varste cuprinse intre noua luni si noua ani. "Campania se va incheia curand din lipsa vaccinului, ceea ce este o grava problema", spun medicii.
Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii. Din patru persoane care fac rujeola, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeola, boala este mortala. Vaccinul impotriva rujeolei protejeaza copiii impotriva acestei boli. In Romania, noua din 10 parinti isi vaccineaza copiii, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.
Potrivit datelor prezentate pe site-ul CNSCBT, singurele vaccinuri care nu ridica, inca, probleme sunt BCG - impotriva tuberculozei (295.630 de doze, la 28 februarie) si diftero-tetanic (43.813, la 28 februarie).