Romania, primul loc in topul avorturilor. Legatura dintre banii de autobuz si sarcinile nedorite

19-05-2013 19:47

In conditiile in care Romania ocupa primul loc in Europa la numarul de avorturi, in cabinetele de planificare familiala se gasesc tot mai putine contraceptive gratuite.

La Iasi, de exemplu, nu mai exista sterilete si solutii injectabile de care beneficiau, in primul rand, femeile din mediul rural, cu venituri reduse si copii multi.

Medicii au ajuns sa faca ei cheta si sa cumpere aceste dispozitive.

Florina are 30 de ani si 5 copii. Se descurca destul de greu cu banii si, de frica unei noi sarcini, s-a gandit sa opteze pentru montarea unui sterilet.

"Am fost la cabinet si mi-au zis ca nu mai au. Mi-au spus sa il platesc, costa un milion, dar eu de unde sa dau bani ?"

Pe Florina o va ajuta un medic care a si programat-o pentru interventie.

"Si eu si colegii am cumparat sterilete sa oferim pacientelor. Este inadmisibil ca o femeie sa ajunga la avort doar pentru ca programul national este asa cum este", spune dr. Madalina Nour-Ciuhodaru.

La Iasi, intr-un singur cabinet de planificare familiala, vin 40 de paciente in fiecare luna. Toate cer ajutor.

In 2002, printr-o ordonanta guvernamentala, statul a garantat contraceptia gratuita pentru femeile romance sarace. Dar acum, nu mai sunt bani pentru toate metodele.

"Nu avem decat pilule contraceptive si prezervative gratuite
- Sunt solicitate prezervativele?
- Mai putin, intrucat educatia sexuala este deficitara nu prea stie lumea cum sa foloseasca prezervativele", 

Pretul unui sterilet variaza intre 20 si 200 de lei, in functie de tipul ales de medic, dupa un control al pacientei. Aceasta metoda de contraceptie este recomandata doar femeilor care au nascut macar o data.

"Dispozitivul este convenabil, o data montat e nevoie de un consult o data pe an. Femeile de la tara care nu au bani pentru pilule, daca sunt gratuite, trebuie sa vina la oras, bani de autobuz nu sunt si in concluzie - copii nedoriti".

O statistica arata ca in Romania, numai anul trecut s-au facut in medie 400 de avorturi pe zi.


VIDEO PROTVPLUS.RO