330 de milioane de avorturi au fost efectuate in China in ultimele patru decenii

Ultima actualizare: 19-03-2013 07:04
avort

Aproape 330 de milioane de avorturi au fost efectuate in China in perioada 1971-2010, potrivit unor date publicate de Ministerul chinez al Sanatatii, relateaza AFP.


Ministerul a furnizat in ianuarie statistici detaliate cu privire la sterilizare si avorturi, dupa care a anuntat ca fuzioneaza cu Comisia Nationala chineza pentru Populatie si Planificare Familiala, saptamana trecuta. Anumiti observatori au interpretat aceasta reorganizare ca pe un semnal in vederea pregatirii unei flexibilizari a masurilor de limitare a nasterilor ce vizeaza cuplurile chineze, insa oficiali de rang inalt au afirmat contrariul saptamana aceasta.

"Planificarea familiala va fi consolidata si nu slabita", a declarat Wang Feng, un adjunct al sefului Biroului pentru reformarea sectorului public, citat de agentia China Noua. "In urma reformei, China isi va continua politica de planificare familiala", a declarat, de asemenea, secretarul general al Guvernului, Ma Kai.

Limitarea nasterilor si politica privind nasterea unui singur copil la oras, masuri introduse la inceputul anilor '80, au permis, potrivit Beijingului, evitarea unui numar suplimentar de aproximativ 400 de milioane de nasteri, in cea mai populata tara din lume, care numara 1,354 miliarde de locuitori la sfarsitul anului trecut. Insa avorturile au contribuit la eliminarea selectiva a unor embioni si feti de sex feminin, creand un deficit de cateva zeci de milioane de femei in randul populatiei chineze.

Un numar mare de avorturi s-a inregistrat in perioada 1982-1992 - peste zece milioane pe an -, iar recorduri in acest sens, de peste 14 milioane de avorturi, s-au atins in 1983 si 1991, precizeaza Ministerul Sanatatii. Limitarea nasterilor a condus, ca un corolar, la un numar foarte important de avorturi impuse, care sunt, in principiu, interzise in prezent. Insa aceasta practica este continuata in anumite regiuni. In ianuarie, cazul unei femei obligate sa avorteze in timp ce se afla in luna a saptea de sarcina a produs un scandal si a determinat autoritatile locale sa prezinte scuze.

China va fi nevoita ca, pe termen mediu, sa efectueze o flexibilizare a masurilor de control asupra nasterilor, din cauza imbatranirii rapide a populatiei si a diminuarii populatiei active, subliniaza unii demografi si analisti.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO