România pierde sute de milioane de euro de la UE pentru modernizare. „N-au fost în stare să facă. Nimic nu se face la timp”
România pierde sute de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional pentru Modernizare.
Lucrări la străzi, sisteme de canalizare, blocuri de locuințe ori școli care ar trebui finalizate până la sfârșitul acestui an nici n-au început.
Mulți dintre primarii care au obținut finanțarea susțin că n-au găsit constructori în timp util. Numai în regiunea Sud Muntenia a fost cerută rezilierea pentru contracte de peste 760 de milioane de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din cele 66 de contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Primăria Ploiești a cerut rezilierea pentru 21. Valoarea lor este de 77 de milioane de euro. Unul avea ca obiectiv asfaltarea străzilor și extinderea rețelei de apă și canalizare în acest cartier. În loc să aibă o canalizare funcțională, oamenii adună apă de ploaie pentru gospodărie.
Alți localnici așteptau să le fie izolate și reparate blocurile. Au fost disponibile 2 milioane de euro, dar clădirile rămân cum sunt.
Locatar: „N-au fost în stare să facă, asta e problema.”
Locatari: „Nimic nu se face la timp, totul e un plan, un proiect.”
În solicitarea de reziliere a contractelor de finanțare, edilii au spus că lucrările nu au fost efectuate din cauza procedurilor greoaie, a pandemiei, dar mai ales pentru că nu au găsit constructori.
Mario Daniel Soare, Director Relații Internaționale Primăria Ploiești: „Am avut licitatii la care fie nu s-a prezentat nimeni si au fost reluate de cate doua trei ori, fie s-au prezentat, după care câștigătorul efectiv nu s-a mai prezentat să semneze contractul.”
Toate proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 trebuie încheiate până la finalul acestui an, altfel banii sunt pierduți. Totuși, în anumite condiții, unele pot fi amânate.
Dan Popa, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru: „Trebuie să fie de minim un milion de euro, valoarea totală, și să aibă un grad de implementare financiară de minim 5 la sută.”
Doar că unii primari nu au reușit să atingă acest prag.
La Constanța, proiectul de reabilitare a unui colegiu cu tradiție s-a împiedicat în documentații, expertize și avize.
Iar la Turda, în județul Cluj, edilii renunță la construirea unor locuințe sociale, pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitația de atribuire a lucrărilor.
Bărbat: „Au zis că aici o să facă bloc. Nu am văzut să măsoare nimic.”
Bărbat: „O mare prostie, a pierdut banii.”
Totuși, mai toți primarii spun că nu renunță definitiv la aceste proiecte și că vor solicita din nou finanțare pentru ele.