România nu a investit degeaba aproape 5 milioane de euro. Fenomenul care are loc în Dunăre
Dunărea s-a umplut de puiet de sturioni, în ultimele săptămâni. În plasele pescarilor s-au prins, accidental, sute de exemplare de morun.
Sunt semne că programele de repopulare cu sturioni - în care România a investit aproape 5 milioane de euro - dau rezultate.
Este, fără discuții, și rezultatul prohibiției impuse din 2006.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În dreptul municipiului Galați, pescarii comerciali găsesc în plase zeci de exemplare de morun. Sunt puieți care, spun experții, au eclozat în luna martie a acestui an.
Pescar: "De vreo două săptămâni a apărut. Câte puțin, câte puțin. Acum au ajuns la 25-30 de bucăți la o toană. E bine, bine, or mânca și copiii copiilor noștri, eu știu?".
Specialiștii fac măsurători și iau mostre de ADN, pentru a stabili - printre altele - dacă exemplarul este mascul sau femelă. Probele sunt analizare la un laborator în Germania.
Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: "Temperatura Dunării a fost mult mai caldă decât în anii trecuți și a determinat o reproducere timpurie anul acesta. Capturile accidentale sunt destul de bogate în puiet de morun. Este puiet sălbatic, reprodus în Dunăre, ceea ce este un fapt îmbucurător".
Legea interzice total - în România, dar în celelalte țări cu ieșire la Marea Neagră - pescuitul sturionilor. Așa că, după ce sunt măsurați și cântăriți, puii capturați accidental se întorc în fluviu.
Sturionii revin în Dunăre doar pentru reproducere, la maturitate. Sunt singurele specii de pești care au supraviețuit din perioada dinozaurilor.
Desimira Maria Stroe, Institutul Piscicol Galați: "Stocul se reface și datorită prohibiției, care a fost pe termen nelimitat impusă. De câte ori mergem pe teren, găsim accidental puiet de sturioni în plasele pescarilor, mai ales că în această perioadă se pescuiește la scrumbie".
Prin diferite programe susținute de institute de cercetare și universități, România a investit în ultimele trei decenii aproximativ 5 milioane de euro în repopularea Dunării cu sturioni.
Au fost introduse până acum 650.000 de exemplare de morun, nisetru, păstrugă și cegă.
Acestea sunt exmplare de păstrugă, au doar două săptămâni. Aici, la Institutul Piscicol din Galați au fost reluate programele de reproducere a sturionilor din 2021.
Prohibiția însă n-a eliminat braconajul. Chiar la sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii din Galați au găsit în gospodăria unui bărbat de 50 de ani mai multe exemplare de sturion congelat.