România la PET. Cum ajunge plasticul în apele din țară. Circuitul complet al deșeurilor
Din sute de probe la midii și sol marin, nici măcar una nu este fără microplastic. La această concluzie au ajuns specialiști de la două institute mari, care de mai bine de un an cercetează modul în care vietățile din mare sunt afectate de plasticul arunca
Campania Știrilor PRO TV „România la PET” vă arată circuitul gunoaielor din apele noastre. Din râuri ajung în Dunăre, apoi prin Deltă în Marea Neagră.
Portul Constanța, ora 7 dimineața. O navă mare părăsește cheul și pornește în larg. Este ultimul vapor, sub pavilion românesc, din celebra flotă de pescuit oceanic, pe care țara noastră a deținut-o în vremea regimului comunist.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Pupa navei, pe unde odinioară se ridicau plasele cu capturi impresionante este acum birou în aer liber, pentru două echipe de cercetători.
Impactul microplasticelor în mediul marin
Se iau zeci de probe în fiecare punct de oprire și se fac câte 5 sau 6 prelevări, zilnic, pe un traseu bine stabilit. Cei ce prelevă sunt specialiști de la două institute de stat, GeoEcoMar și Grigore Antipa.
Studiază, printre altele, impactul microplasticelor în mediul marin, capitol la care, cercetătorii spun că au tot găsit, în ultimul an, surprize neplăcute pe fundul mării.
Fiecare probă este inventariată, iar sub punte, unde cândva funcționau camerele frigorifice și spațiile de procesare a peștelui, acum s-au încropit laboratoare. Primele rezultate se văd chiar pe vas, înainte de analizele mai detaliate, din laboratoarele de la București.
Iar medicii specialiști avertizează asupra unor riscuri, atunci când microplasticul ajunge în corpul uman.
Dr. Dorina Codreanu, specialist în reproducere asistată: „Sunt studii care arată că acest plastic intruziv acționează ca și cum ar disimula un hormon... celulele se multiplică”.
Microplatiscul de ieri este cel astăzi
Unii dintre cercetatori sunt și scafandri și spun că microplasticul văzut acum la microiscop este cel descoperit în expedițiile de acum 10-15 ani, pe când filmau pungi, saci și alte deșeuri prinse în solul marin. Macroplastic care, în timp, s-a descompus și fărâmițat.
Potrivit Băncii Mondiale, cantitatea de deșeuri generate la nivel global va ajunge la 3.400 milioane de tone, în 2050, cu o treime mai mult decât în acest moment. Conform Greenpeace, noi reciclăm doar 13% din deșeuri, iar rata de eliminare prin depozitare la rampele ecologice se ridică la aproape 70%, printre cele mai ridicate din Europa.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: deseuri, microplastic, Romania te iubesc, romania la pet,
Dată publicare:
10-09-2022 19:45