România își modernizează armata. Avioanele de luptă F-35 și celebrele tancuri Abrams, printre viitoarele achiziții
Trăim vremuri grele și avem o Rusie tot mai amenințătoare în apropiere, așa că armata trebuie să se modernizeze pentru a ține pasul cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul militar, dar mai ales pentru a-și asigura capacitatea de descurajare.
Este motivul pentru care, cu toții, militari și politicieni, recunosc că trebuie înzestrată armata și trebuie adusă cea mai nouă tehnică de luptă, pentru că amenințările pot fi, de asemenea, extrem de riscante. Este și motivul pentru care la Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) este locul și momentul în care militarii văd ceea ce există mai nou pe piață sunt mijloace de luptă, tehnică de luptă ce ar urma să intre în dotarea armatei române.
Sunt programe care nu pot fi făcute de pe o zi pe alta. Ele necesită ani buni, de exemplu, cum este avionul F-35. El va intra în dotarea forțelor aeriene în câțiva ani, iar forțele terestre vor apăra teritoriul național și cu deja celebrele tancuri Abrams.
Memorandumuri și înțelegeri anunțate în cadrul BSDA
Însă un lucru este cert industria de apărare trebuie restartată. O recunosc politicienii, cei care guvernează țara, motiv pentru care, tot aici, la această expoziție, au fost anunțate mai multe memorandumuri și înțelegeri.
De pildă, România va avea în curând cea mai mare fabrică de pulberi. Apoi se vor fabrica la Reșița, de exemplu, obuze, care sunt extrem de importante. Și un detaliu și mai important este faptul că România, spun oficialii de la Guvern, va produce practic întreaga muniție necesară acestui tank Abrams pentru întreaga Europă Centrală și de Est.
Tot la BSDA, a fost semnat un memorandum prin care la Cugir vor fi fabricate arme ușoare pentru infanterie. Practic, este momentul în care Armata Română, forțele trăieste, vor putea în sfârși să treacă la arme de calibru și tip NATO, arme pe care le folosesc și aliații.
Însă, cel puțin deocamdată, se vorbește despre investiții, iar militarii cel puțin atrag atenția că este momentul ca lucrurile să se facă întocmai, să se treacă la achiziții la anzestrele efective. Mai ales că, iată, de curând, România a reușit să-și mărească practic, finanțarea armatei la 2,5% din PIB.