România își mărește capacitatea de depozitare a gazelor și ar putea deveni independentă energetic în 5 ani
România își mărește capacitatea de depozitare a gazelor și într-un scenariu optimist ar putea deveni independentă energetic în următorii 5 ani.
Este nevoie însă de investiții de peste 120 de milioane de euro în infrastructură. Cel mai mare depozit de stocare a gazelor de la noi, aflat în Dâmbovița, și-a mărit recent capacitatea de 3 ori și asigură în prezent 44% din gazul necesar ţării noastre. Totul, în contextul crizei energetice care îngrijorează guvernele din toată Europa.
Ne aflăm în Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, unde cu 15 milioane de euro au fost recent modernizate sondele de extracţie şi staţia de uscare a gazelor. Astfel capacitatea de extracţie zilnică a ajuns de la 14 milioane de metri cubi la 20 de milioane. 44% din gazele necesare ţării noastre sunt stocate aici.
Vasile Cârstea, Director general Depogaz: "Acum la această oră când discutăm sunt 900 de mil de meri cubi de gaze. Sursele pe care le avem în depozite şi agreate pentru livrare cu consumatori şi beneficiarii serviciilor noastre asigură cantităţile necesare".
Aici gazele sunt extrase cu un anumit grad de umiditate, apoi intră într-un proces complex de uscare pentru a fi livrate în condiţii de siguranţă.
Ciprian Păltineanu, Socitetate INSPET: "Ajută foarte mult la creşterea debitului de extracţie gaze naturală, evident un lucru foarte aşteptat în lunile astea de iarnă. România este pe locul doi în Europa după Olanda ca şi potenţial ca şi depozite şi producţie de gaze naturale".
De altfel ţara noastră intenţionează ca până în 2025 să stocheze peste 4 miliarde de metri cubi de gaze, cu un milliard mai mult decât până acum, pentru a importa cât mai puţin. Optimismul vine în momentul în care românii se tem că nu-şi vor putea plăti facturile din această iarnă, iar companiile riscă să-şi oprească producţia din cauza costurilor mari la gaze şi energie.
Nicolae Ciucă, Prim Ministru al României: "Există speranţe să putem să ne folosim capitalul românesc, să putem să folosim capacităţile româneşti, pentru a putea să ne atingem acest obiectiv, de realizare a independenţei energetice."
Până atunci însă ministrul Energiei a dat asigurări că vom avea gaze şi în februarie, când consumul creşte. Problema este preţul care a crescut mult în ultima vreme.
Virgil Popescu, Ministrul Energiei: "Este o speculaţie pe piaţă făcută de Fed Rusa prin Gazprom, s-au redus livrările prin Ucraina, se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă preţurile vor scădea".
Gazprom asigură 35% din necesarul de gaze naturale al Europei şi a redus livrările pentru a forţa punerea în funcţiune a conductei Nord Stream 2, a explicat ministrul Energiei. Conducta nu este încă aprobată de Germania.