România împrumută de la SUA un miliard de dolari pentru înarmare. Armata se va dota cu tehnică modernă
Aproape un miliard de dolari, luați cu împrumut de la Guvernul Statelor Unite, vor fi folosiți de România pentru înarmare.
Cu acești bani, Armata se va dota cu tehnică modernă, iar în câteva fabrici Romarm, ale statului, vom produce muniție pentru unele dintre cele mai renumite mașini de luptă din lume. Potrivit oficialilor, țara noastră va deveni astfel unicul producător de muniție pentru tancurile Abrams în Europa.
Împrumutul pe care îl va lua România va fi folosit pentru înzestrarea Armatei și pentru producția de muniție, care să fie ulterior exportată către alte state. 220 de milioane de dolari vor ajunge la un centru de producere de muniție de calibru mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Oprea, ministrul Economiei: „Acest centru presupune ca România să devină unicul producător de muniție pentru tancul Abrams în Europa.”
Primesc bani si 3 fabrici deținute de Romarm, care vor fi echipate cu utilajele și tehnologia necesare pentru a produce muniția și - spun oficialii noștri - vom fi din nou relevanți la producția de echipamente militare pe plan regional. Asta pentru că o parte din producție ar urma să fie exportată către alte state, precum Polonia.
Alte 700 de milioane de dolari sunt pentru dotarea armatei. Pe lista de achiziții ar fi în special celebrele tancuri Abrams.
Tot cu americanii urmează să facem și cea mai scumpă achiziție militară. Este vorba despre 32 de avioane de luptă F-35, care vor costa 6,5 miliarde de dolari, sumă în care intră piese de schimb, suport logistic și muniție.
Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: „Modernizarea continuă a armatei României este crucială. Susținem acest efort pe multiple fronturi, inclusiv prin anunțul recent al vânzării de avioane de luptă F-35 României.”
Primul avion de luptă ar putea intra în dotarea noastră în 2031. Armata Română are în derulare și alte programe prin care să se doteze cu tehnică militară modernă, produse în țări precum Israel și Turcia. Licitațiile derulate de Ministerul Apărării includ achiziții de drone, sateliți și tancuri, dar și de echipamente pentru soldați.