România este reprezentată de 11 universități în clasamentul internațional de profil

Ultima actualizare: 09-06-2020 20:35

România este reprezentată de 11 universități într-un clasament internațional de profil, în care Harvard este lider detașat.

Nou intrate în top sunt Universitatea de Medicină din Timișoara, și cea din Cluj. Clasamentul a măsurat calitatea educației, dar și șansele absolvenților de a se angaja după studii.

Prima universitate românească din topul anunțat recent de organizația Center for World University Rankings este Universitatea Babeș-Bolyai.

Clasamentul măsoară calitatea educației, inserția absolvenților pe piața muncii, dar și performanța cercetării.

Anul acesta, Universitatea din Cluj ocupă poziția 862 în acest clasament. Dotarea modernă a ajutat universitatea să se mențină pe prima poziție, spun oficialii unității de învățământ.

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai: ”Formăm buni specialiști care, lucrează atât în țară cât și în străinătate, oriunde în această lume, așa sunt pregătiți. Vrem să fim o universitate care predă lucruri descoperite de ații, dar în același timp contribuie la generarea de cunoaștere”.

Universitatea de Vest din Timișoara a urcat în acest an 74 de poziții în top și a ajuns pe locul 1186 la nivel internațional. Profesorii de aici susțin că această mișcare se datorează și faptului că studenții studiază pe lângă disciplinele facultății,și alte două din domenii diferite.

Marilen Pirtea - rector Universitatea de Vest din Timișoara: ”Pe viitor îi vom întreba pe copii câte meserii îți dorești să știi când vei fi mare. Noi îi vom pregăti pentru primul lor job, după care după un proces de long life-learning se pot angaja în alte meserii ale viitorului.”

Vlad Petcu - director general adjunct UVT: ”aici ne aflăm într-un laborator de cloud computing. Un cercetător are nevoie de o putere de calcul de 1000 de ori mai mare și se poate realiza de pe un calculator, foarte simplu”.

Cea mai mare ascensiune din România a fost înregistrată de Universitatea Transilvania din Brașov, care a urcat 144 locuri într-un an și acum ocupă poziția 1700.

Ioan Vasive Abdrudan - Rectorul Universității Transilvania din Brașov: ”Este singura universitate din România care are salarii diferențiate pentru aceași poziție didactică, atât pe criterii ce țin de cercetare, cât și de predare și în special evaluarea făcută de către studenți”.

Arina Tăcu - Reprezentant al studenților: ”Profilul de Media Digiltală este unul dintre cele mai noi, ca și programe de studii, studenții sunt foarte încântați, fac lucuri noi, fac lucruri diferite”.

Din Capitală, în clasament apar Universitatea Politehnică - pe locul 893, iar Universitatea din București - pe 981. Pe locul 1198 este clasată Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Și Iașiul este reprezentat în top, prin Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore Popa și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi.

Clasamentul internațional este condus de universități de renume din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie. Harvard este liderul detașat.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO