România este pe primele locuri la obezitate infantilă. Parlamentarii cer taxarea suplimentară a dulciurilor
România este pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă. Statistici făcute după pandemie arată că aproape 40% dintre copii au probleme de greutate.
Dacă până acum acestea apăreau după 7 ani, vârsta la care se instalează obezitatea s-a înjumătățit. Medicii spun că părinții își lasă copiii să mănânce haotic, dulciuri și chipsuri, fără să respecte cele trei mese pe zi.
Iar senatorii susțin că acești copii sunt în anticamera diabetului și se gândesc la impozitarea suplimentară a zahărului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În aceste imagini vedem copii cu vârste de 15 și 16 ani care au ajuns la medic. În ultimii 10 ani, a crescut numărul minorilor obezi sau supraponderali, iar vârsta de la care apar kilogramele în plus este tot mai mică.
Bogdan Pascu, medic pediatru endocrinolog: ”Între 38 și 41% dintre copiii cu vârste între 0 și 18 ani cu suprapondere sau obezitate. Descoperă mult mai repede aceste alimente ultraprocesate pentru că cifrele îngrijorătoare sunt în categoria 3-6 ani”.
Fie că sunt la sat sau la oraș, în multe familii a dispărut obiceiul celor trei mese zilnice, iar copiii sunt lăsați să consume alimente procesate, dulciuri sau chipsuri, cu mult zahăr. Mulţi mănâncă seara, târziu.
Anca Hoisescu, medic endocrinolog: ”Am văzut două fetițe de patru ani într-o săptămână - una de 35 de kg, alta de 39 de kg. Este greutatea unui copil de 10 ani, la 3-4 ani e complet anormal și părinții de ulte ori se gândesc că o să crească, lasă că merită și ei ceva dulce. E complet riscant, e periculos, și am văzut că e atitudinea este lasă că m-am operat și eu la stomac, o operăm și pe ea”.
Parlamentarii susțin că o soluție pentru obezitatea infantilă ar fi taxarea suplimentară a dulciurilor și a produselor în care se regăsește zahărul. Cu atât mai mult cu cât cantitatea de zahăr folosită în alimentație este cu 46% mai mare la noi decât în alte țări din zonă.
László Attila, senator UDMR: ”Cu alte cuvinte, un produs de la noi are o cantitate mai mare, iar câțiva km mai încolo, o cantitate mai mică. Țările care au făcut anunțul despre zahăr ca și rezultat a fost că rețetele industriei alimentare au fost modificate în proporție de 75%”.
Senatorii susţin că în statele în care s-a taxat mai mult zahărul, producătorii și-au modificat rețetele și au redus cantitățile folosite.
Adrian Străinu Cercel, senator PSD: ”Atât timp cât te bazezi doar pe junk foond, să nu te așteți să fie o dezvoltare minunată. Băuturile carbogazoase destind stomacul în mod brusc și apare nevoie de a mânca. Aici ar trebui să ne uităm cu atenție mai mare”.
Grav este că România este și pe ultimul loc în Europa la consumul de legume verzi și fructe în rândul copiilor.