România este pe locul patru în UE la numărul de decese în ape. Autoritățile vor să pregătească mai mulți scafandri
România este pe locul patru în Uniunea Europeană la numărul de decese în mare sau în ape curgătoare. Cifrele îngrijorătoare au forțat autoritățile să pregătească scadandri pentru toate zonele țării.
Exercițiile, foarte grele, sunt organizate în largul mării la peste 25 de metri adâncime.
Un bărbat de 68 de ani şi pierdut viaţa - chiar astăzi - în apa rece a Mării Negre. Scafandrii i-au recuperat trupul.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potirvit IGSU, 342 de astfel de intervenţii au avut loc de la începutul anului. Aproape în fiecare zi un român a fost în pericol să îşi piardă viaţa prin înec.
În largul mării, militarii de la ISU învaţă cum să intervină ca să scoată victimele în viaţă din apă. Scufundările au loc la 3 mile de mal, unde apa are peste 25 de metri adâncime.
Cel mai important exerciţiu pentru scandadrii este să reuşească să aducă victimele la suprafaţă, fără să-şi pună propria viaţă în pericol.
Augustin Ilies, Isu Timiş: "Este un fel de provocare eu am ales în mod personal pentru că mă simt bine în mediul acesta".
În Uniunea Europena, România este pe locul patru la capitolul decese provocate prin înec. În ţară, Constanța este pe primul loc, mai ales în sezonul estival, dar nu există judeţ în care să nu fie înregistrată o asemenea tragedie.
Tocmai de aceea şi salvatorii sunt aleşi cu mare atenţie.
Petru Fleser, centru de scafandri: "Candidaţi la cursurile de scafandru sunt foarte mulţi, dar aproximativ 40 la sută reuşesc să finalizeze cursul, iar o medie este de 100-120 de scafandri pe an".
Doar în sezonul estival 2021, 16 de români şi-au pierdut viaţa pe litoral. Unii au fost găsiţi după zeci de zile de căutări cu scafandri.