Cercetare în premieră în România. Viori vechi de sute de ani, scanate la tomograf
Cercetare în premieră făcută la noi în țară. Specialiștii din Cluj au supus unui examen cu un computer tomograf mai multe viori vechi de sute de ani.
Rezultatele vor fi analizate de ingineri de la Universitatea din Brașov, care vor încerca să afle secretele sunetelor duioase pe care le obțin muzicienii cu aceste instrumente.
"Ne interesează structura fibrei de lemn, grosimea acestor fibre, lucru care se poate face doar pe imaginile CT. Sigur, am urmat aceleași proceduri ca și în evaluarea unui pacient de-al nostru, respectând bineînțeles condițiile impuse de proprietarii viorilor, legat de atingere, manipulare".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șase viori de patrimoniu, care au între 100 și 300 de ani, au fost scanate de o echipă de radiologie a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Pentru comparație, procedura a fost repetata în cazul a opt viori contemporane.
Robert Purdoiu, șef lucrări USAMV Cluj: "În străinătate, scanarea obiectelor de patrimoniu sau a obiectelor cu anumită valoare istorică se face prin radiografie și computer tomograf, în Romania cred că suntem primii care facem acest tip de scanări".
Al doilea proiect inedit de la Cluj, după scanarea mumiilor
Proiectul a primit finanțare în urma unei competiții naționale și are sprijinul mai multor facultăți din țară, iar cei de la Inginerie Mecanică din Brașov vor analiza rezultatele obținute.
Conf. dr. ing. Mariana Stanciu, Facultatea de Inginerie Mecanică, Universitatea Transilvania din Brașov: ”Mi s-a părut provocatoare tema. Noi trebuie să prelucrăm aceste imagini, să interpretăm formele geometrice, să vedem comparativ cu ce se întâmplă în prezent și să venim cu idei, cu elemente de noutate în construcția viorilor".
Lutierii spun că cel mai duios sunet este dat de vechimea viorii, de lemnul folosit, dar și îndemânarea celui care confecționează instrumentul.
Nicolae Vădan, lutier: "E sunetul ăla catifelat, plăcut, nobil, diferența asta e. De cântat atâta timp pe el și vechimea lemnului. Uitați, ăsta e un lemn de 31 de ani, e pus la uscat, din care am făcut eu vioara asta. Și are un sunet foarte bun".
Investigarea acestor viori reprezintă al doilea proiect ieșit din comun pentru cei de la laboratorul de radiologie din Cluj-Napoca, după ce anul trecut au scanat niște mumii.