România educată cu mâna întinsă. Strigăt disperat al unui angajat din învățământ: "Apelez la prieteni pentru împrumuturi"
După discuțiile de la Cotroceni, sindicaliștii din Educație au fost invitați la Guvern, acolo unde le-a fost prezentată o nouă ofertă.
Guvernul României vă adopta, joi, o Ordonanță de Urgență prin care profesorilor le vor fi majorate salariile cu 1.000 de lei brut și cadrelor nedidactice cu 400 de lei brut.
Începând cu anul viitor, în grila de salarizare, salariul profesorului debutant se va raporta la salariul mediu brut pe economie. Rămâne de văzut acum dacă protestatarii vor accepta sau nu aceasta ofertă și când se vă încheia greva.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Iași: Angajații din învățământ abia își asigură pâinea de pe o zi pe alta
La Iași, aproape 3.000 de angajați din învățământ, cadre didactice și personal auxiliar, au protestat în fața Prefecturii, nemulțumiți de promisiunile Guvernului.
Au adus spice de grâu, cu mesajul că abia își asigură pâinea de pe o zi pe alta.
Angajat în învățământ: "Lucrez de șase ani în învățământ. În tot acest timp, ca să am o viață decentă, am avut două job-uri. Altfel, nu m-aș descurca".
Angajat în învățământ: "Este foarte greu.Trăiesc de la o lună la alta, apelez la prieteni pentru împrumuturi".
Reporter: "Puteți face economii?".
Angajat în învățământ: "Deloc, este imposibil".
Cadru didactic: "Sunt cadru didactic, iubesc țara și meseria și îmi doresc o Românie educată. Dorim ca acești oameni să se uite și la noi, profesorii".
Între timp, pentru liceenii din clasele terminale incertitudinea finalului de an provoacă neliniște.
Ministerul Educației tocmai a schimbat a doua oară data limită pentru înscrierea la Bacalaureat. În septembrie, era 2 iunie. În aprilie a fost prima modificare - 7 iunie, pentru că s-a ținut cont de zilele libere. Iar acum 9 iunie, din cauza faptului că în aproape liceele mediile sunt neîncheiate sau încheiate "în creion".
În unele școli din România a sunat ultimul clopoțel
Totuși, în unele școli, a sunat ultimul clopoțel, la clasele a XII-a.
Chiar dacă sunt și ei în grevă, majoritatea profesorilor n-au vrut să-și lase elevii, după patru ani împreună.
Cresc emoțiile și pentru elevii din clasele a VIII-a, care au prima probă a Evaluării Naționale peste mai puțin de trei săptămâni. Cu fiecare zi de grevă crește riscul de amânare a examenelor naționale. Își ocupă timpul cu meditații și festivități planificate cu multe luni înainte.
Este oricum ultima zi de școală, înainte de cinci zile libere. În care toate părțile așteaptă finalul protestelor, care au zdruncinat deja sistemul de educație.