România, condamnată la CEDO. Ce daune vor primi răniţii din Revoluţie şi urmaşii victimelor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 16:10
Categorie: Stiri actuale

Statul român va trebui să plătească 345.000 de euro unor urmași și victime ale Revoluției din 1989, relatează News.ro.

Este a 13-a condamnare a României în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, cel puţin asta susţin avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie, cei care au coordonat o parte din cele 23 de plângeri admise în acest dosar.

Dosar deschis la Strasbourg în urmă cu doar doi ani şi în urma căruia statul român are la dispoziţie trei luni de zile să achite câte 15.000 de euro daune morale celor 23 de reclamanţi.

Vorbim de cei care au avut de suferit în urma evenimentelor din decembrie 1989, dar şi despre rudele acestora: soţii sau fiice ale celor care au fost împuşcaţi mortal. De altfel, această plângere colectivă admisă de CEDO pentru încălcarea articolului 2 din Convenția Drepturilor Omului, articol care se referă la "dreptul al viaţa" se referă la evenimentele sângeraose din decembrie 1989 nu doar de la Bucureşti, ci şi din Slobozia, Târgoviște şi Reşita.

Aşadar, este o nouă condamnare a statului român pentru vina de nu fi efectuat o anchetă efectivă în legătură cu acele evenimente. La nivelul Parchetului Militar din ministerul public, însă, există în derulare o amplă investigaţie. Surse apropiate spun că Dosarul Revoluţiei ar putea fi finalizat în maximum şase luni de zile.

Lista cu daunele cerute de poate fi consultata pe această pagină (in josul paginii).

Asta după ce procurorii militari au reuşit să pună cap-la-cap mai multe probe, dovezi, informaţii care atestă tot ce s-a întâmplat în decembrie 1989, și informații legate de modul în care a fost preluată puterea de la cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Un dosar în care sunt deja urmăriţi penal, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, dar şi fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu. Fiecare dintre aceştia a susţinut că nu are de ce să îşi facă problema, că este nevinovaţi în fata acuzaţiilor de infracţiuni contra umanităţii.

Din ce spun avocaţii, aceasta nu este ultima condamnare. De altfel, statul român încearcă să primească alte asemenea decizii de condamnare, prin care să fie obligat să achite despăgubiri pentru că pe rolul Curţii de la Strasbourg există şi alte plângeri similare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO