România, codașă la numărul de fizioterapeuți. Care este explicația
România este din nou codaşă - la numărul de fizioterapeuţi. Motivul este simplu. În timp ce la noi salariul plătit de stat este de până la 4.000 de lei, în ţări precum Franţa sau Germania fizioterapeuţii po câştiga chiar şi 7.000 de euro.
Pacienţii suferă cel mai mult. De exemplu, la Spitalul de Recuperare din Iaşi lista de aşteptare se întinde pe un an de zile.
Potrivit Eurostat, în 2016, în Uniunea Europeană erau 550 de mii de fizioterapeuţi. În timp ce în Germania numărul lor ajungea la 225 la suta de mii de locuitori, în România erau doar...şapte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alex Lefter, medic fizioterapeut: "Cea mai simplă explicaţie este migraţia, foarte mulţi dintre foştii mei colegi de facultate au plecat în Franţa, Anglia, Germania. Cunoaştem în Iaşi spitale cu deficit major, respectiv 1 la 50/100 de pacienţi."
Cauzele ar fi, spun reprezentanţii Colegiului Fizioterapeuţilor, lipsa de posturi şi salariile mult prea mici.
Elena Nechifor, preşedinte Colegiul Fizioterapeutior Iaşi: "În România un fizioterapeut câştiga 2 mii şi până în 4.000 - 4.500 de lei, pentru cei care lucrează într-o clinică la stat."
În ţară există 14 facultăţi de Educaţie Fizică şi Sport. În medie, fiecare dintre ele scoate la concurs câte 75 de locuri în fiecare an/
Aurelia Beatrice Abălașei, decan Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Iaşi: "În ultimii ani au fost 4,5, 4,9 absolvenţi de liceu pe loc. Am cerut creşterea cifrei de şcolarizare. M-am intlnit cu o veche generaţie şi am constat că 75% dintre ei lucrează în Franţa. Salariile pleacă de la 2 mii până la 7 mii de euro."
Cel mai mult au de suferit pacienţii. Din cauza lipsei de personal, durata unei şedinţe se reduce de la aproximativ o oră şi jumătate la 40-45 de minute.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!