România, casă pentru 135.000 de refugiați din Ucraina. Cum arată viața lor în țara noastră după trei ani de război
Mii de ucraineni, care au fugit în urmă cu 3 ani din calea războiului, încă încearcă să-și găsească un rost la noi în țară. Mulți spun că dorul de familia rămasă acasă este mare, chiar dacă - printre sirene - reușesc să vorbească la telefon.
Halyna are 48 de ani și a ajuns acum 3 ani în România, când începea războiul peste graniță. Împreună cu cei doi băieți ai săi, și-au pus toată viața în două valize.
Halyna Vlasenko, refugiată: „A fost foarte greu să explic de ce noi am schimbat viață și de ce suntem în Romania, nu în Ucraina. în fiecare noapte erau alarme și atacuri și război continuu. Soțul a crezut că eu sunt puternica și pot să schimb viață și trebuie să fac ceva.”
La Kiev, a rămas soțul ei, cu care vorbește la telefon. Însă, conversațiile sunt întrerupte adesea de sirene. La Iași, femeia urmează să își deschidă o afacere. Cei doi băieți merg la scoală acolo și au reușit să se integreze.
Floricica a ajuns în Romania acum 8 luni. Băiatul cel mare, de 44 de ani, i-a murit pe front, iar fiul cel mic, de 38 de ani, încă luptă pentru Ucraina.
Floricica Slavnic, refugiată: „La mine curg lacrimile din ochi și eu plâng, dar el spune: mămică, nu plânge, că totul o să fie bine”.
Reporter: „Vă zice vreodată că îi este greu sau teama?”
Floricica Slavnic, refugiată: „Spune, spune că e tare greu”.
Refugiații din Ucraina s-au integrat pe piața muncii din România
De la începutul războiului din țara vecină, aproape 800 de refugiați ucraineni și-au găsit locuri de munca în Iași. 47 dintre ei și-au deschis afaceri în domeniile comerț, gastronomie și construcții.
Paul Butnariu, președinte Camera de Comerț Iași: „Aici pot găsi o nișa care să le permită o desfășurare a activităților, fară prea multe formalități, autorizați și să speram că vor și supraviețui în economia noastră.”
Iar în școlile din oraș învață aproape 150 de copii din țara vecină.
Mihaela Munteanu, coordonatoare unui centru pentru refugiați: „Încearcă să trăiască normal. Vorbim și de persoane foarte vulnerabile, care sunt în risc maxim de a face foame, de a nu avea unde locui.”
România găzduiește aproximativ 135.000 de refugiați din Ucraina. 15.000 dintre ei lucrează aici, potrivit datelor oferite de autorități.