România, campioană la pistele pentru bicicliști în afara zonelor urbane. Pasionații cheltuie mii de euro
Dacă în orașe, pistele de biciclete sunt insuficiente, România stă mai bine cu rețeaua de piste în afara zonelor urbane. Sunt trasee special amenajate în păduri, în Deltă sau prin satele din Transilvania.
Pe astfel de trasee, echipamentul de protecție este obligatoriu, iar bicicletele sunt mai sofisticate decât cele pe care le vedem prin orașe.
Pe Masivul Postăvaru se amenajează un parc pentru biciclete, de 20 de kilometri, care va avea trei trasee speciale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cele trei trasee au grade diferite de dificultate, iar cele pentru profesioniști vor avea rampe și pasarele.
Ioan Andrei Sava, reprezentant al TrailBros: „Noi trebuie să ne asigurăm că traseele sunt ca niște mini-drumuri forestiere, să le facem să fie și interesante și să fie accesibile și pentru începători.”
Finanțarea lucrărilor pe aceste trasee s-a făcut din fonduri private, obținute de o asociație din domeniu, iar suma totală pentru amenajarea celor trei trasee a trecut de 250.000 euro.
Brașovul și Valea Prahovei, deja cunoscute pentru astfel de trasee
Brașovul și Valea Prahovei sunt oricum cunoscute pentru astfel de trasee prin pădure.
Bărbat: „Am dat o tură până în Poiană, coborârea a fost nemaipomenită. Eu încerc, targetul meu este să fac cam 100 de kilometri pe săptămână, dar uneori îmi iese mai mult, mai ales vara."
Turist străin: „Nu e așa cald ca în oraș, e aer curat, vedere frumoasă sus și, odată ce cobori, simți și adrenalina."
Pasionații investesc serios, pentru că nu orice bicicletă poate merge pe aceste trasee. Trebuie să aibă suspensii, roți mai groase, schimbător de viteze și frâne serioase. Preturile pot ajunge și la câteva zeci de mii de euro. Pe lângă bicicletă, curajoșii au nevoie și de echipament de protecție.
Pasionat de plimbări cu bicicleta: „Îmi place foarte mult, că îți dă adrenalină. Bicicleta e 3.700 de euro, echipamentul, peste două mii de lei."
O nouă rută cu priveliște superbă, inaugurată la doar 30 de km de București
Și nu doar în zonele montane găsim piste prin pădure amenajate special pentru biciclete. La doar 30 de kilometri de București, în Pantelimon, a fost inaugurată, zilele trecute, o noua ruta în Pădurea Pustnicu. Pista este mai lată decât o poteca de drumeție, casca este obligatorie, iar unele tronsoane au un pietriș special.
Traseul trece inclusiv pe lângă Balta Pasărea, loc în care bicicliștii se pot bucura de o priveliște superbă.
Este foarte ușor de parcurs și este recomandat inclusiv copiilor, pentru că nu are zone cu dificultate mare. Ruta este împărțită în două: o porțiune mai lungă, de zece kilometri, și una pentru plimbări mai scurte, de cinci kilometri. Iar din loc în loc există inclusiv astfel marcaje pentru orientare.
În jurul Capitalei există mai multe trasee. Pădurile Cernica, Băneasa, Snagov sau Mogoșoaia oferă zeci de kilometri de rute în natură. Iar cei care au timp, pot testa rutele din Delta Dunării, dar și din multe sate din Transilvania.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: padure, biciclete, piste pentru biciclete,
Dată publicare:
27-07-2022 19:14