România are nevoie urgentă de depozite şi linii de procesare. Ce sunt nevoiți să facă agricultorii an de an
Nevoia de depozite şi linii de procesare este uriaşă în România. În lipsa lor agricultorii sunt nevoiți să vândă rapid ce cultivă, iar ce nu reușesc trimit la export ori abandonează pe câmp.
Fructele și legumele sunt cele mai perisabile alimente și cu toate acestea fabricile unde ele s-ar putea transforma în conserve și compoturi se construiesc rar.
Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de euro pentru fermieri ca să investească în procesare.
Această cooperativă din Giurgiu, produce anual peste 70 de mii de tone de legume, ardei, ceapă, roşii ori castraveţi. Deși reușește să vândă în magazine 25% din marfă nu corespunde cerințelor din comerț. Sunt legume mai mici, ușor lovite, care ar putea fi folosite foarte bine la conserve. Ca să nu le mai arunce, plănuiesc să își deschidă propria linie de procesare. 3,5 milioane de euro costă toată investiția. 70% sunt bani europeni.
Eduard Marinca, coordonatorul proiectelor: ”Avem nevoie foarte mare de aceste unități și facem tot posibilul să le punem pe picioare. Este vorba de trei hale. Una de procesare, una de condiiționare și una de depozitare. Am accesat fonduri europene, suntem în faza de implementare. Discutăm cu constructori, discutăm cu furnizori pentru materiale, cu frigotehniști”.
Cei care au investit deja în linii de procesare ori au prins contracte cu fabrici stau liniștiți. O fabrică din Râmnicu Vâlcea transformă într-un an peste 30 de mii de tone de fructe și legume în conserve, compoturi, dulcețuri ori tocană. 90% din materia primă le vine de la fermierii români.
Edi Deac, managerul de achiziții al companiei: ”În perioada iunie-septembrie procesăm undeva peste 5 mii de tone, lunar. Noi avem nevoie de predictibilitate, încercăm de la începutul anului să ne facem contracte cu partenerii."
Firmele de procesare, ultima soluție pentru fermieri
Mulți fermieri însă, aleargă la firmele de procesare abia atunci când văd că nu mai au ce face cu marfa. Fără să încheie contracte din timp. În țară sunt peste 800 de fabrici care prelucrează și conservă fructele și legumele, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Foarte puține au fost construite în ultimii ani, deși producțiile au crescut.
Într-unul din marile programe de finanţare a liniilor de procesare, desfăşurat pe patru ani, au fost construite peste 600 de unități noi de procesare. Cele mai multe pentru cereale: peste 200 de fabrici. Deși sunt cele mai perisabile alimente, pentru conservarea fructelor și legumelor nu a fost interes atât de mare. Doar 28 de proiecte au primit finanțare.
Ca să profităm la maxim de materia primă pe care o producem și să mai limităm importurile la alimente, Ministerul Agriculturii vine cu noi fonduri pentru liniile de procesare. Prin Planul Național Strategic, fermierii interesați pot obține până la 15 milioane de euro, dacă fac o fabrică de procesare de la zero, sau 3 milioane de euro pentru modernizarea unităților deja existente.