România are cele mai puține companii care folosesc inteligența artificială din UE. 40% dintre angajați nu au acces
România are cele mai puține companii care folosesc inteligența artificială din Uniunea Europeană. Potrivit datelor oficiale, firmele consideră necesară integrarea acestei noi tehnologii, însă foarte puține sunt și pregătite să facă acest pas.
În realitate, tehnologia este utilizată de angajați în aproape toate domeniile, doar că la un nivel scăzut și asta pentru că le lipsește instruirea.
IT-iști, consilieri financiari, contabili, traducători ori cei care lucrează în departamentele de relații cu clienții folosesc deja inteligența artificială.
Nu este suficient, din moment ce suntem la coada clasamentului în Uniunea Europeană, și la acest capitol alături de Ungaria, Polonia și Bulgaria.
Ana Călugăru, reprezentantul unei platforme de recrutare: „Începem să ne familiarizăm însă la un nivel de bază. Însă pe măsură ce timpul trece inclusiv aceste instrumente se rafinează și se dezvoltă. Va trebui fiecare din noi să înțelegem în ce măsură ele își vor face locul în activitatea noastră de zi cu zi”.
Un studiu recent arată că în România, 35% dintre angajați nu au ocazia să folosească inteligența artificială, 40% dintre ei nu au acces sau nu îi lasă angajatorii.
Pe de altă parte, mulți nu se tem de inteligența artificială și cred că îi poate ajuta să se dezvolte la locul de muncă si să fie mai creativi.
Oana Munteanu, specialist resurse umane: „Este clar că e vorba de o productibilitate mult mai bună, de o viteză de procesare a informației mult mai mare. Însă în ceea ce privește acuratețea, sigur că sunt foarte multe discuții și nu putem să spunem că ne putem baza 100% pe ceea ce produce inteligența artificială și are nevoie de cunoștințele și competențele oamenilor pentru a verifica ceea ce produce”.
Ștefan Țăpescu, expert inteligență artificială: „Uniunea Europeană s-a gândit destul de mult la riscurile implementării inteligenței artificiale și au convenit și acele părți în care trebuie să iei o decizie completă bazată pe inteligența artificială. Dacă urmărim acele reglementări nu văd foarte multe dezavantaje, deoarece ce aduce inteligența articificială folosită cu cap este pară de eficență.”
Experții le recomandă celor care folosesc deja inteligența artificială să verifice cu mare atenție toate informațiile furnizate de aceasta.