România ar avea nevoie de 6.000 de medici și 20.000 de asistenți medicali. Planul Universităților să reducă deficitul
România ar avea nevoie, în acest moment, de încă 6 mii de medici și de 20 de mii de asistenți medicali. Ca să reducă din deficit, Universitățile din țară își deschid filiale și în alte orașe.
Universitatea de Medicină și Farmacie din București va avea, de exemplu, un centru la Ploiești, iar cea din Cluj ajunge și în Baia Mare. Deocamdată, doar pentru asistenți medicali.
Cristina și Bogdan sunt doi dintre cei 90 de studenți care în acest an termină studiile universitare de asistenți medicali la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. După patru ani de studiu, sunt încântaţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cristina Dăian, studentă UMF Cluj: "Pe viitor o să lucrez ca asistent medical în neurologie. Merită sută la sută, e o carieră foarte frumoasă".
Bogdan Vieriu, student UMF Cluj: "Am ales facultatea pentru că îmi place să ajut oamenii în nevoie. Momentan, sunt voluntar pe ambulanță".
La Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, la specializarea asistenți medicali, rectoratul a crescut cu 30 la sută numărul de locuri, pentru admiterea de anul acesta. În plus, universitatea se va extinde și la Baia Mare, unde va pune la dispoziție 60 de locuri pentru liceenii care au promovat examenul de bacalaureat.
Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență Baia Mare: "Speram să scoatem generaţii de asistenţi medicali care să fie bine formaţi. Am scos la concurs posturile neocupate vacante şi s-au ocupat în proporţie de 80 la sută".
Deficitul de personal medical mediu rămâne însă mare.
Anca Buzoianu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca: "Cererea de asistente medicale este prezentă nu doar în țara noastră, este o cerere globală".
România ar mai avea nevoie în sectorul public de aproximativ 20 de mii de asistenţi medicali dar și de aproape 6 mii de medici, potrivit unor estimări făcute de sindicatele din Sănătate. Deficit există și pentru brancardieri și infirmieri.
Viorica Totorean, vicepreședinte Ordinul Asistenților Medicali: "Ne confruntăm cu un deficit de asistenţi medicali la nivel naţional din 2 motive. Normativul de personal e diferit la nivel european, iar finanţarea sistemului sanitar e deficitară."
La ora actuală, la nivel național, sunt peste 150 de mii de asistenți medicali. Zeci de mii dintre ei au, însă, doar studii postliceale sau doar liceul sanitar.
Gabriel Predică, vicepreședintele Federației "Solidaritatea Sanitară": "Diferența există între cele două categorii. Dar ea nu se regăsește în fișa postului. Este o diferență în baza competențelor dobândite în timpul procesului de învățământ".
Și Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti va avea din toamnă o secţie la Ploieşti, unde vor fi pregătiți 50 de studenți.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: medici, universitate, asistenti medicali, deficit,
Dată publicare:
23-05-2023 19:19