Studiu: 2014 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata la nivel global

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 20 Ianuarie 2015 06:55
Data publicarii: Sambata 17 Ianuarie 2015 16:44
Categorie: Stiinta
soare

Anul 2014 a fost cel mai calduros inregistrat la nivel global de la inceputul masuratorilor de temperatura in 1880, au anuntat, vineri, NASA si Agentia americana pentru oceane si atmosfera (NOAA).

NASA si NOAA au subliniat ca acest fenomen reflecta mai ales cresterea emisiei de gaze cu efect de sera ca rezultat al activitatii umane.

In luna decembrie 2014 s-a inregistrat, de asemenea, o temperatura medie la suprafata oceanelor si a uscatului fara precedent in ultimii 134 de ani pentru ultima luna a anului, a precizat NOAA. Agentia a anuntat ca masuratorile efectuate in mod independent de NASA au confirmat datele. Temperatura medie din decembrie a fost cu 0,77 grade Celsius peste media inregistrata in secolul al XX-lea. Raportat la nivelul intregului an 2014, temepratura medie la sol si la suprafata oceanelor a fost cu 0,69 grade Celsius peste media secolului al XX-lea, depasind recordurile precedente din 2005 si 2010, de 0,04 grade Celsius.

Cea mai mare parte a acestei incalziri s-a produs pe parcursul ultimelor trei decenii, iar cei mai calzi zece ani s-au inregistrat incepand din 2000, daca se exclude anul 1998. "In timp ce temperatura medie a unui an poate fi influentata de conditii meteo extreme, tendintele de incalzire pe termen lung pot fi atribuite factorilor care contribuie la schimbarile climatice si care sunt dominati in prezent de emisiile de gaze cu efect de sera produse de activitatea umana", a declarat Gavin Schmidt, director al Institutului Goddard pentru studii spatiale al NASA.

In 2014, temperatura medie globala la nivelul uscatului s-a situat cu un grad Celsius peste media secolului trecut, fiind a patra cea mai ridicata valoare din 1880 pana in prezent. La nivelul oceanelor, temperatura a fost cu 0,57 grade Celsius mai mare decat media ultimilor 134 de ani, ceea ce o face cea mai ridicata valoare de cand se efectueaza masuratori.

Temperatura medie de la baza stratosferei (intre 15 si 20 de kilometri altitudine) a scazut, in timp ce temepraturile din troposfera, straturile cele mai joase ale atmosferei, au crescut, un indicator al incalzirii cauzate de gazele cu efect de sera, potrivit NOAA. Conform datelor analizate de Universitatea Rutgers, suprafata medie a paturii de zapada anuale in emisfera nordica in 2014 a fost de 63,4 milioane de kilometri patrati, undeva la jumatatea valorilor masurate de la debutul observatiilor efectuate cu ajutorul satelitilor in 1978.

Suprafata medie a uzonei acoperite de gheata in Oceanul Arctic a fost de 28,4 milioane de kilometri patrati in 2014, a sasea cea mai mica suprafata acoperita de gheata din ultimii 36 de ani. in schimb, intinderea de gheata din Antarctica a inregistrat un record in 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu o suprafata de 33,8 milioane de dolari. Temperaturile record s-au produs in lipsa absentei lui El Niño, curentul cald din Oceanul Pacific, a anuntat NOAA. El Niño apare, in medie, la fiecare cinci pana la sapte ani si exercita o puternica influenta asupra climei globale.

In cel mai recent raport, publicat in aprilie 2014, Grupul interguvernamental de experti privind climatul (Giec) a estimat ca fara o schimbare majora si rapida in ceea ce priveste industria energetica globala, foarte dependenta de carbune si petrol, cresterea temperaturii medii globale va fi intre 3,7 si 4,8 grade Celsius la orizontul anului 2100. Potrivit Giec, omenirea are putin timp la dispozitie pentru a actiona in ceea ce priveste limitarea cresterii temperaturii globale cu doar 2 grade Celsius pana la finalul acestui secol, raportat la nivelul temperaturii din era pre-industriala.

Pe de alta parte, potrivit expertilor, o crestere a temperaturii medii globale cu mai mult de doua grade Celsius ar putea duce la schimbari climatice ce vor avea consecinte dezastruoase, printre care cresterea periculos de mult a nivelurilor oceanelor din cauza topirii accelerate a ghetarilor arctici, multiplicarea fenomenelor meteorologice catastrofale, disparitia unor specii de animale din cauza distrugerii habitatului si inmultirea conflictelor.

La randul sau, Bob Ward, responsabil in cadrul Institutului de Cercetare Grantham pentru schimbari climatice din cadrul London School of Economic, a spus ca "acest record de temperatura din 2014 ar trebui sa atraga atentia guvernelor din intreaga lume referitor la amploarea riscurilor ridicate de incalzirea globala si nevoia urgenta de a actiona". "Este nevoie de incheierea unui acord international pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon in cadrul summitului ONU privind clima, din decembrie 2015, de la Paris", a spus Bob Ward.

soare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Studiu: Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului
Studiu: Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului
Banca Mondiala: Incalzirea climatica risca sa agraveze saracia. Ce s-ar putea intampla in cazul celui mai negru scenariu
Banca Mondiala: Incalzirea climatica risca sa agraveze saracia. Ce s-ar putea intampla in cazul celui mai negru scenariu
Solutii alternative de incalzire in Romania. Metoda prin care factura lunara poate ajunge de la 185 de lei la 70 de lei
Solutii alternative de incalzire in Romania. Metoda prin care factura lunara poate ajunge de la 185 de lei la 70 de lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
virus, spital
Motivul pentru care medicii americani au infectat intenţionat mai mulți copii cu HIV
Descoperire îngrijorătoare într-o regiune izolată a Munților Pirinei. „Este un pericol”
Descoperire unică în mumia veche de 42.000 a unui mânz. Explicația fenomenului
Descoperire istorică într-un muzeu din Kenya. Ce s-a găsit într-un simplu sertar
O echipă de cercetători americani a reînviat creierele unor porci la 4 ore de la moarte
Pe Titan ar putea exista viață extraterestră. Descoperirea făcută de NASA
În viitor, creierul uman va fi conectat la internet. Când va fi gata tehnologia
În viitor, creierul uman va fi conectat la internet. Când va fi gata tehnologia
Fosilă unică găsită în România. Când a trăit fiara cu 4 rânduri de dinţi
Prima inimă din țesut uman obținută cu ajutorul unei imprimante 3D, în Israel
Resturile unui monstru cu nenumărate tentacule, găsite în Anglia. Când ar fi trăit
A fost descoperită o nouă specie umană. Explicațiile oamenilor de știință
Experiment. Traseul unui morun eliberat de cercetători în Dunăre, în urmă cu 6 ani