România a interzis, oficial, folosirea antivirusului rusesc Kaspersky în instituțiile publice
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic şi instituţional general şi necesar în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărei capital este constituit cu participaţie provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă, potrivit News.
Chiar dacă textul legii nu spune acest lucru, măsura se referă în primul rând la Kaspersky, cel mai important nume rusesc în domeniul securității cibernetice.
Rusia se folosește de hackeri pentru a declanșa atacuri cibernetice împotriva tuturor
În motivația legii se arată că, în contextul războiului declanșat de Kremlin, Rusia ar putea exploata aceste softuri în atacuri cibernetice. De la începutul ostilităților din Ucraina s-au înregistrat, de altfel, numeroase atacuri informatice împotriva țărilor care condamnă războiul, inclusiv asupra României. De fiecare dată, în spatele atacurilor s-au aflat hackeri aflați în slujba Moscovei.
Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, declara despre interzicerea antivirusului rusesc, că Primăria Bucureşti a fost un studiu de caz pentru ei, pentru că, după începerea conflictului, erau pe punctul de a semna cu acest furnizor de servicii.
El mai preciza că România este a patra ţară din Europa care interzice această soluţie de antivirus rusesc în instituţiile publice.