Creștere de prețuri record în luna mai. Doar 3 produse din 214 nu s-au scumpit
Luna trecută, România a înregistrat cea mai mare creştere de preţuri din ultimii 5 ani. Inflaţia a ajuns la 5,4%, ca în februarie 2013, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Din cele 214 produse şi servicii monitorizate în toată ţara, doar trei nu s-au scumpit luna trecută: cartofii, citricele şi zahărul. Topul majorărilor este condus de unt şi ouă, curent şi combustibili.
După ce au adunat preţurile pentru 54 de alimente, 112 produse nealimentare şi 48 de servicii din 7200 de magazine răspândite în 42 de oraşe din toată ţara, cei de la Institutul de Statistică au aflat că scumpirile de luna trecută au fost generalizate şi cele mai mari din ultimul cincinal. Anul trecut aveam încă inflaţie sub zero, la fel şi în 2016.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Ce se întâmplă acum - la 100 de lei venit, creşterea de la un an la altul e de 14 lei, iar inflaţia a „mâncat" deja 5 lei; au mai rămas doar 9 lei din aşa-zisa creştere.
Calculele au fost făcute pe baza datelor INS privind scumpirile din mai 2018 față de aceeași lună a anului trecut.
Locul întâi la scumpiri - untul cu 21,8%, pe doi sunt ouăle cu aproape 18%. Între alimente, fructele proaspete au o explozie de preţ de 16,7%, adică în loc de 6 banane, mai cumpărăm doar 5. Carnea de vită are o majorare de peste 5 procente. Pâinea pierde câte o felie pe lună - cu aceiaşi bani pe care-i dădeam în mai anul trecut, acum cumpărăm cu o pâine mai puţin pe lună.
Utilităţile sunt foarte scumpe - raportat la puterea de cumpărare avem printre cele mai mari facturi din Europa. Curentul, uităţile, s-au scumpit cu aproape 17%, carburanţii cu 15,5, gazele cu 10 la sută.
Toate sunt preţuri influenţate de stat prin accize sau prin reglementare, potrivit Băncii Naţionale, care pune mare parte din scumpiri pe seama Guvernului şi a politicii sale fiscale.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!