Romania a inghetat cu temperaturi de pana la -35 de grade Celsius. Cum se vede gerul teribil printr-o camera cu termoviziune

Dată publicare: 08-01-2015 17:59
Dată actualizare: 11-01-2015 07:04


Frigul paralizeaza Romania. Valul de aer polar a cuprins intreaga tara, iar peste noapte s-au inregistrat noi recorduri nedorite.

Minus 35 de grade Celsius la Intorsura Buzaului, minus 33 la Brasov si minus 29 la Miercurea Ciuc, sunt temperaturi care ne dau frisoane. Din pacate 3 oameni fara adapost au murit inghetati. Din cauza frigului si trenurile au avut intarzieri de aproape o ora.

In zori, un sarman de 43 de ani, fara adapost, a fost gasit inghetat intr-un parc din Ploiesti. La minus 20 de grade nu a avut nicio sansa. In total, trei ca el s-au prapadit de frig.

Nici in casele multor romani nu a fost foarte cald. In apartamentul sotilor Grigore, aflat intr-un bloc nereabilitat din Bucuresti, au fost maximum 16 grade.

Reporter: Unde este cel mai frig la dumneavoastra in casa?

Maria Grigore: In dormitor si in bucatarie.

Cum se vede acest frig pe camera de termoviziune: "Se pierde in zonele in care izolatia este necorespunzatoare", explica Octav Teodorescu, specialist termoviziune.

Intr-un bloc reabilitat, oamenii nu au grija gerului si nici a facturilor. ''Platim cu 25 la suta mai putin in luna noiembrie decat anul trecut", spune un locatar, Filon Popa.

Tavanul unui apartament de la etajul 10 arata 23 de grade, in timp ce in apartamentul sotilor Grigore, tot la etajul 10, camera de termoviziune indica 16 grade. Gerul a creat si alte probleme. In vestul tarii poti patina lejer pe strazile inghetate. Politia locala din Timisoara a inceput sa imparta somatii celor care trebuie sa curete trotuarele de zapada si gheata.

La Arad, zeci de romani sunt acum in spital dupa ce au alunecat pe gheata. "A venit SMURD-ul si am ajuns aici. Au zis ca am nevoie de operatie, pentru ca altfel voi suferi toata viata", a spus o pacienta.

Si circulatia trenurilor a fost afectata de ger. Intarzierile au ajuns la aproape o ora. Potrivit CFR Infrastructura, sina se poate contracta atat de mult incat devine casanta. Pericolul este mare la trecerea trenului, cand pot aparea fisuri si exista riscul deraierii.


VIDEO PROTVPLUS.RO