Meteorul care a luminat Romania in mijlocul noptii a fost observat intai in Rusia. Cat ar valora eventuale ramasite ale sale
De la rusi vin si meteoritii, nu doar ploaia. Corpul ceresc a carui explozie a fost filmata de romani pe teritoriul nostru acum 2 nopti a fost observat prima data in Rusia, apoi a ajuns la noi cu o viteza de 10 kilometri pe secunda.
Imediat dupa explozie, romani din diferite zone ale tarii au sunat la 112, speriati de lumina orbitoare pe care au zarit-o. Din aceasta cauza oficialii de la Inspectoratul pentru situatii de urgenta au intocmit si un prim raport.
Calculele arata ca meteorul de 3 metri in diametru a venit dinspre est spre vest si nu invers, cum s-a crezut initial. A fost observat initial in Rusia, a traversat apoi Ucraina si a explodat in tara noastra, undeva la 40 de kilometri de Buzau.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In tara noastra, pe o suprafata de 200 de kilometri, a fost observata o lumina atat de puternica incat noaptea a parut zi pret de cateva secunde.
E putin probabil sa fie identificate si resturi din acest meteor in ciuda interesului imens pentru obiectele cosmice, care pot valora si cateva zeci de mii de euro, in functie de marime si raritate.
Astfel de comori, peste 200, sunt expuse la muzeul de mineralogie din Cluj. Pasionatii pot vedea inclusiv parti din meteoritul gigant, de peste o tona, care a cazut langa Cluj in februarie 1882.
Din fericire, dupa evenimentul de marti noapte nu s-au inregistrat pagube sau victime, si am ramas doar cu spectacolul, insa cine poate garanta ca data viitoare va fi la fel?
Piso, Agentia Spatiala Romana: "Cat de indepartat e acest moment, greu de estimat. E si motivul pentru care toti factorii implicati in domeniu, din intreaga lume, pun la punct noi instrumente pentru detectarea sau devierea obiectelor care ar putea lovi pamantul".